Eiendom

Utleiemegler hyller regjeringen

Har du rom å leie ut, men stoppes av reglene? Gode nyheter kan være på vei.

Nikolaos Farmakis. Foto: Finansavisen.

Nikolaos Farmakis. Foto: Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
2. mars 2015 - 14.12

Februar-oversikten fra Utleiemegleren tegner bildet av et marked der prisene flater ut og faller.

I Oslo kostet det i snitt 8.557 kroner per måned å leie en 1-romsleilighet, 0,7 prosent mer enn i januar, og 1,7 prosent mer enn i februar i fjor.

Snittleien for 2-roms falt 0,8 prosent til 11.462 kroner i februar. Dette er opp 2,4 prosent fra februar i fjor.

- Renten frister til kjøpSnittleien for en 3-romsleilighet i Oslo var 14.306 kroner måneden, ned 0,4 prosent fra januar, men opp 1,2 prosent fra februar i fjor.

- Nå opplever vi at flere ønsker å investere i en utleiebolig. Det lave rentenivået gjør det nok lettere å ta dette skrittet, spesielt hvis en binder renten på 10 år, sier daglig leder for Utleiemegleren Sinsen, Vemund Holmen, ifølge en pressemelding mandag.

Han peker også på at bruktboligmarkedet koker, og at mange som sitter med en ekstra bolig lar seg friste til å selge.

- Blir lettere å leie utSamtidig lar Utleiemegleren seg imponert over regjeringens forslag til flere forenklinger i byggteknisk forskrift (TEK10) og byggesaksforskriften (SAK10).

Endringen vil gjøre det betydelig enklere og billigere å ta i bruk en større del av eldre boliger til nye formål, for eksempel ved å gjøre om et loft til soverom, eller en kjeller til TV-stue.

- Dette er et stort og imponerende skritt i rett retning. Ender forslaget slik det er satt opp, blir det både enklere og billigere å gjøre om deler av egen bolig til utleiedel, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis.

Han understreker at det finnes et enormt potensiale i eksisterende boligmasse, og at det både er god samfunnsøkonomi og miljøvennlig å bruke boliger allerede bygget, før en bygger nytt.

Går forslaget gjennom, kan eierne av boliger ifølge Utleiemegleren leie ut lettere - og lovlig.

- Og for leietakerne spesielt betyr dette at regjeringen nå har lagt et godt grunnlag for at markedet selv vil øke antall utleieboliger hvis det skulle bli press i markedet, rett og slett ved at boligeierne lar seg friste av husleieprisene de kan få.

- Flere utleiedeler vil så dempe prispresset igjen, sier Farmakis.

Nytt prisfall i StavangerEllers i Norge falt gjennomsnittlig leie for 2-romsleiligheter i Stavanger 7,6 prosent fra januar, til 10.100 kroner. Fra samme måned i fjor falt snittprisen 10,7 prosent.

- Leieprisene for leiligheter i Stavanger har gått ned sammenlignet med forrige måned, og leiemarkedet i regionen kan fortsatt betegnes som leietakers marked, forteller daglig leder for Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge. 

- Antall ledige boliger på Finn.no har gått noe ned sammenlignet med januar, og ligger nå på ca. 590 i Stavanger. Det antas at dette vil føre til at leieprisene holder seg stabile i månedene som kommer, sier han videre.

- Flere leietakere vil kjøpeI Trondheim falt leieprisen for en 2-romsleilighet 7,7 prosent fra januar til februar. Fra februar i fjor var nedgangen på 3,0 prosent.

På Romerike falt leieprisen for 3-romsleiligheter 1,4 prosent fra januar til februar. Snittprisen er nå 12.164 kroner, som for øvrig er opp 6,1 prosent fra februar i fjor.

- Det er litt roligere på utleiemarkedet om dagen sammenlignet med samme tid i fjor. Vi opplever noe færre leietakere på visninger enn hva vi er vant med her på Romerike, sier daglig leder for Utleiemegleren Romerike, Karsten Olsen.

- Dagens lave renter kan det være en av årsakene til dette. Nå ønsker flere leietakere å kjøpe seg egen bolig, føyer han til.

- Mer å velge mellomI Bergen, samt Asker og Bærum, holder prisene seg stabile.

- Som vanlig var pågangen fra leietakere bra i januar. Da opplevde vi bra etterspørsel etter de fleste boligtyper. I februar har imidlertid etterspørselen avtatt noe igjen. Dette er også normalt, sier daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.

- Det er nokså mange boliger til leie i Bergen, så leietakerne har mer å velge mellom, og i en del tilfeller noe bedre tid til å orientere seg i markedet enn det som har vært vanlig de siste årene, fortsetter han.

Stabilitet er stikkordet også i Drammen.

- Trenden fortsetter fra forrige måned, med flere på visning og flere boliger som blir utleid. Det er fortsatt nok å velge mellom for potensielle leietakere, så alt går ikke unna med en gang, sier daglig leder Eivind Sveen i Utleiemegleren Drammen.

- Det er spesielt for større boliger og boliger utenfor sentrum en må påregne noe lengre tid før en får leid ut, avslutter han.