Eiendom

Blytungt for utleieboliger

Markedet for boligutleie er svakt,og meglerne spår at flere kan gjøre som Alexandra Heyerdahl og heller lempe ut sekundær-boliger i et hett kjøpsmarked.

Nikolaos Farmakis. Foto: Iván Kverme/FA

Nikolaos Farmakis. Foto: Iván Kverme/FA

Artikkel av:  Redaksjonen
12. april 2015 - 00.02

- Det er påfallende tøft i utleiemarkedet, sier boligeier Alexandra Heyerdahl (48) til Finansavisen.

Hun er én av de 2.064 som har lagt ut annonse med bolig til leie i Oslo på Finn.no. Dermed er det flere boliger til leie enn til salgs i hovedstaden. Antall boliger til salgs i Oslo på Finn.no ligger på i overkant av 1.950.

Heyerdahl merker at det er mange som kjemper om leietagerne. Hun ønsker å leie ut den 45 kvadratmeter store toromsleiligheten hun eier i Daas gate 1B på Majorstuen for 13.500 kroner måneden, som da inkluderer kabel-TV og internett. Foreløpig har responsen vært svært beskjeden.

- Da jeg hadde visning før påske var det ingen som dukket opp. Det er kommet to henvendelser i ettertid, men den ene sa at hun maksimalt kunne betale 11.000. Markedet er tøffere enn jeg hadde forventet, forteller Heyerdahl til Finansavisen.

- Må jobbe med eierneOnsdag denne uken skulle hun ha en ny visning av leiligheten.

- Men den potensielle leietageren dukket ikke opp til avtalen likevel, forteller Heyerdahl.

- Har du vurdert å senke prisen?

- Nei, det er ikke veien å gå. Da vil jeg heller selge leiligheten i og med boligprisene har steget så sterkt det siste året. Jeg kjøpte leiligheten for ett år siden og da fikk jeg den 300.000 under takst, så dermed er det mulighet for å innkassere gevinst nå om jeg ikke får leid ut til den prisen jeg ønsker, sier Heyerdahl.

Heyerdahl er ikke alene om å sitte i en utfordrende posisjon. Kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren bekrefter at markedet er tøft.

- Flere velger å kjøpe seg bolig, som gjør at det er færre på visning på de ledige utleieboligene. Leietagere kan ta seg god tid, makten er på leietagernes side. Hvis de ikke er fornøyd kan de enten prute eller fortsette å lete, forteller han til Finansavisen.

- Har denne realiteten sunket inn hos utleierne?

- Hver dag må meglerne jobbe med eierne for å dempe prisforventningene. Da er det viktig at man tør å sette ned prisen fort slik at man unngår at boligen blir stående tom. Hvis den gjør det, er det en krise for hele regnestykket, forteller Farmakis.

Verdiøkningen monnerHåvard Tverdal, salgsansvarlig i utleieforvalteren Leiebolig, vedgår at den løpende avkastningen på utleie har ikke vært god på flere år, men vesentlig bedre enn bankrente, skriver Finansavisen.

- Utleierne har måttet ha tro på verdiøkning på lang sikt for å regne hjem investeringen. Man må være langsiktig.

Også Christian V. Dreyer, adm. direktør i bransjeforeningen Eiendom Norge, som la frem statistikk for leieprisutviklingen i første kvartal tidligere denne uken, tror mange benytter de gunstige forholdene som er nå til å komme seg inn i boligmarkedet heller enn å leie.

- Det er lettere å få lån nå, og jeg tror foreldre bidrar i stor grad med å hjelpe barna inn i boligmarkedet fremfor å leie. Lånefinansiering - inkludert nedbetaling - koster mindre enn å leie, og jeg tror ikke den situasjonen vil endre seg med det første. Leiemarkedet vil nok ikke falle mye mer, og isåfall blir det moderat, og dermed vil mange se nytten av å kjøpe fremfor å leie, sier han til Finansavisen.