Eiendom

Dette bør du sjekke før du kjøper ny hytte

Det er mange ting å tenke på når man skal kjøpe hytte på fjellet. Her er meglernes sjekkliste.

Hytter i Fageråsen, Trysil. Illustrsjonsfoto. Foto: Berit Keilen / Scanpix

Hytter i Fageråsen, Trysil. Illustrsjonsfoto. Foto: Berit Keilen / Scanpix

Artikkel av: Øyvind Lillestrøm Knudsen
25. september 2015 - 12.39

Det er ikke bare utsikten og avstand til skianlegg som er viktig når du skal se etter hytte på fjellet, skriver Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) i en fersk pressemelding.

Når du er på hyttejakt i fjellet, kan det nemlig dukke opp litt andre feil og mangler enn du vanligvis finner når du er på boligjakt.

- Du skal ikke bruke hytten like mye som en bolig, men samtidig ligger hytten ofte ekstra utsatt for vær og vind. Det er forskjell på å kjøpe en «Gerhardsenhytte» fra 50-60-tallet og en nybygget hytte, sier NEFs forbrukerådgiver Carsten Pihl i en kommentar.

- Fjellhyttene bygget på 50- og 60-tallet ble ofte bygget helt eller delvis på dugnad, og noen ganger med litt ymse materialer. Nyere hytter ligger oftest i større hyttefelt. Her vil den tekniske kvaliteten ofte være grei. Men sjekk planene i området. Skal det bygges flere hytter, og hva vil det eventuelt gjøre med trafikken i området, sier Pihl.

NEF har laget følgende sjekkliste:

Taket: Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (for eksempel med telefonen) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?

Kjeller/krypkjeller: Ta en titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.

Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekke panelet, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.

Vann og kloakk: Er hytten tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!

Tomten: Få klarlagt hvor tomtegrensene går! Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng.

Området rundt: Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?