Eiendom

- Presset øker i leiemarkedet

- Nå er tiden inne for å kjøpe utleiebolig - ikke selge, sier megler.

Bilde hentet fra Sørenga-prosjektets hjemmeside.

Bilde hentet fra Sørenga-prosjektets hjemmeside.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
6. oktober 2015 - 16.24

September-oversikten fra Utleiemegleren forteller at antallet ledige utleieboliger i Oslo stuper.

- Dette øker sannsynligheten for økt prispress i fremover, sier administrerende direktør i Utleiemegleren, Vibecke Lyse Augdal, i en pressemelding.

Ifølge daglig leder for meglerkjedens Frogner-kontor, Geir Skogheim, har utbudet av utleieleiligheter ikke vært lavere på tre år.

- Tid for å kjøpeDet er nå bare 1.579 Oslo-boliger på finn.no, nesten 1.000 færre enn i august i år.

- Renten holder seg svært lav, utleieprisene er gode, og det er et stort behov for utleieboliger i Oslo. Nå er tiden inne for å kjøpe utleiebolig - ikke selge, sier han.

- Normalt ser vi et lite fall i leieprisen etter sommeren, men i år forventer vi at prisene vil holde seg godt, fortsetter Skogheim.

Snittleien for en 1-romsleilighet i Oslo ligger nå på 8.903 kroner måneden i snitt, 2,1 prosent opp fra august og 0,4 prosent høyere enn i september i fjor.

En 2-romsleilighet koster nå i snitt 11.820 kroner måneden å leie, 0,2 prosent mindre enn i august, men opp 2,4 prosent fra samme måned i fjor.

25.000 på SørengaÅ leie en 3-romsleilighet i hovedstaden koster nå i snitt 14.863 kroner måneden, 0,1 prosent mindre enn i august og 1,0 prosent mer enn i september i fjor.

Sørenga trekker dette snittet opp, for å si det slik.

- På Sørenga har vi nå leid ut en 3-roms for 25.000 kroner på første visning. Dette er 60 prosent over snittet for 3-romsleiligheter i Oslo, sier daglig leder for Utleiemegleren Grønland, Magnus Wennberg.

Hans Majorstuen-kollega Heiki Høyer-Andreassen forteller at leieprisen fortsatt øker på gode objekter.

- Slitne leiligheter kan få en mer lunken mottagelse og ofte vil det være lønnsomt for eier å gi leiligheten en ansiktsløfting for å få høyere husleie, sier han.

Les også: Brennhete Spania-boliger: Utbygger lanserer i Norge

Stavanger fallerI Stavanger har antall ledige boliger på Finn.no gått ned, og ligger nå på 689 objekter.

- Vi går mot en tid av året hvor det normalt er noe lavere aktivitet i leiemarkedet. Dette innebærer at vi forventer en utflating eller en svak nedgang i leieprisene i perioden som kommer, sier daglig leder Eirik Hauge hos Utleiemegleren Stavanger.

Snittleien for 3-romsleiligheter i Stavanger lå på 11.250 kroner i september 2015, ned 6,3 prosent fra august og 22,7 prosent lavere enn i samme måned i fjor.

- Villige investorerI Trondheim er prisene svakt synkende.

- Vi merker økt pågang fra investorer som ønsker å kjøpe for utleie, sier daglig leder Solveig Hjallen Moan.

Det samme merker Karsten Olsen hos Utleiemegleren Romerike.

- Her er det stor vilje til investorkjøp. Det bygges mye nytt på Jessheim og i Lørenskog. Investorer kjøper en stor andel av de minste 2/3-romsleilighetene med tanke på utleie, sier Olsen.

- Leieprisene holder seg godt, selv om det på Romerike nå er rekordmange 346 boliger til leie via Finn.no, fortsetter han.

2-romsleiligheter på Romerike kostet i snitt 9.900 kroner å leie i september, 3,2 prosent opp fra august og 4,6 prosent mer enn september i fjor.

Aktivt på FornebuI Drammen, Asker og Bærum er prisene stabile.

- Vi opplever stor aktivitet på Fornebu, spesielt på nyetablerte Fornebuporten. Markedet tar godt imot de mange nyoppførte leilighetene, og 2-romsleiligheter på 40 kvadratmeter tilbys i prisklassen 10.500- 13.500 kroner, sier daglig leder for Utleiemegleren Asker og Bærum, Tom Anders Andersen.

I Bergen er prisene svakt synkende.

- Vi hadde et bra trykk i august, men markedet har roet seg noe i september. Omløpshastigheten er likevel god, forutsatt at boligene prises riktig, sier daglig leder Eirik Hove.

546 boliger er annonsert for leie i Bergen, 100 færre enn i august og nesten 300 færre enn i juli.