Eiendom

Hevder eiendomsmeglere kjøper seg god omtale

Enkelte meglere sikrer seg fem stjerner på Eiendomsmeglerguiden.no ved å betale kundene, hevder Anders Langtind i Privatmegleren.

Eiendomsmeglerguiden. Foto: Hegnar.no

Eiendomsmeglerguiden. Foto: Hegnar.no

Artikkel av:  Redaksjonen
13. november 2015 - 15.01

Privatmegleren er i full krig med forbrukerportalen Eiendomsmeglerguiden.no, som eies av det kristne mediehuset Dagen og Schibsted. I Finansavisen mandag tordnet kjedeleder Grethe Wittenberg Meier mot praksisen om at alle landets 4.200 eiendomsmeglere får opprettet en profil i sitt navn uten mulighet til å slette den.

Det stopper ikke der.

Privatmeglerens Anders Langtind, som også er leder av Oslo og Akershus Eiendomsmeglerforening, hevder nå at flere meglere gir «kickbacks» i bytte mot rosende omtale.

- Det blir helt feil at noen skal betale seg inn for å fremstå som flinkere enn andre, sier Langtind til Finansavisen.

- I strid med vilkåreneStyreleder og gründer Geir Morten Nilsen i Eiendomsmeglerguiden.no stiller seg uforstående til påstanden.

- Om det foregår slik praksis, er dette helt klart i strid med våre vilkår. Vi har kontrollmekanismer som vil kunne avdekke dette, men det gjøres i det skjulte, skriver han i en epost til Finansavisen.

Kjededirektørene i Privatmegleren, DNB Eiendom og EiendomsMegler 1, som til sammen har nærmere 60 prosents markedsandel, har bedt om et møte med Eiendomsmeglerguiden der de krever at meglere som ikke selv ønsker å stå oppført på siden blir slettet.

- Slik produktet fremstår i dag, mener vi det ikke ivaretar meglerens integritet, sier adm. direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren til avisen.

- Bare et fåtallNilsen påpeker at nesten 2.000 eiendomsmeglere frivillig har registrert seg. Han sier responsen har vært overveldende.

- Vi har bare fått tilbakemelding fra et fåtall meglere som ikke ønsker denne typen åpenhet og transparens som vi representerer. Alle boligselgere og boligkjøpere kan legge inn en vurdering av sin megler gjennom vårt system, noe mer enn 20.000 allerede har gjort. Vårt inntrykk er at de fleste meglere ser dette som et nyttig verktøy i møte med nye kunder, skriver Nilsen til Finansavisen.

Han ønsker likevel ikke å åpne for fjerning av meglerprofiler.

- Om vi hadde fjernet en megler fra vår portal, og senere fått høre at denne hadde gjort urett mot en boligselger, ville det gått sterkt inn på oss. Vi mener det er i forbrukerens interesse at en skal kunne lese tilbakemeldinger om alle eiendomsmeglere i Norge, skriver Nilsen.

Les mer i fredagens utgave av Finansavisen!