Eiendom

Flyktningkrisen sender boligprisene til værs

- Når man får en ny aktør på banen som skal kjøpe 200–250 boliger i dette markedet, vil det være å helle bensin på bålet, sier megler Anders Langtind.

Anders Langtind. Foto: Jørgen Hyvang / Finansavisen

Anders Langtind. Foto: Jørgen Hyvang.

Artikkel av: Stian Jacobsen
8. april 2016 - 11.52

Flyktningstrømmen fører til økt behov for kommunale boliger i Oslo. Finansavisen kan fortelle at Oslo kommune hittil i år kjøpt boliger for 270 millioner kroner, mesteparten på vestkanten.

Når Oslo kommune kjøper boliger på vestkanten vil det bidra til ytterligere prispress, som forplanter seg oppover i markedet, mener eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren. Han er også leder av Oslo & Akershus Eiendomsmeglerforening.

Bensin på bålet

- Oslo vest har allerede de høyeste gjennomsnittlige kvadratmeterprisene i byen. Når man så får en ny aktør på bane som skal kjøpe 200–250 boliger i dette markedet, vil det være å helle bensin på bålet, sier Langtind til Finansavisen.

Han bekrefter at de har hatt representanter fra kommunens kjøpsteam på visninger i år, og mener dette vil bidra til ytterligere prispress på vestkanten.

- Hvis man ser hva som ligger ute på Finn.no innen prisrammen kommunen har, er det snakk om svært få leiligheter. Kombinasjonen av at utbudet er lavt og en så tung aktør skal inn i markedet, vil presse priser, sier Langtind til Finansavisen.

Dermed blir konkurransen enda tøffere for førstegangskjøperne som starter i det laveste prissjiktet.

Se møt øst

- Det beste rådet til alle som vurderer å kjøpe seg bolig i dette prissjiktet er å se mot østsiden av byen, hvor kommunen skal selge unna. Der vil det komme et større utbud og være færre konkurrenter, forteller Langtind.

Magnus Thun jobber i boligkjøpsteamet i Boligbygg Oslo KF. Han understreker at de opererer etter forretningsmessige prinsipper.

- Vi er innforstått med at vi er en aktør i boligmarkedet på Oslo Vest. Vi har et sosialt mandat og følger opp et politisk ønske om å spre de kommunale boligene. Det er også derfor vi selger oss noe ned i de østlige bydelene med størst konsentrasjon, sier Magnus Thun til Finansavisen.

Forkjøpsrett

Thun bekrefter at kommunen har forkjøpsrett når det gjelder leiegårder. Kommunen har mulighet til å eie opptil 10 prosent av boligene i borettslag.