Eiendom

- Ekstremt press på små leiligheter

Megler: Dette kan snart gi priser på 200.000 kroner kvadratmeteren

Ifølge eksperter kan innføringen av eiendomsskatt i hovedstaden føre til et skikkelig hopp i prisene på mindre leiligheter.

Artikkel av:  Redaksjonen
23. september 2016 - 09.29

(Finansavisen): Eiendomsskatt i Oslo vil bidra til ekstremt press på mindre leiligheter, mener eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren. Han tror det vil gi kvadratmeterpriser på 200.000 kroner, skriver Finansavisen.

Når det i år innføres eiendomsskatt i Oslo, er det for flertallet av boligene Skatteetatens boligverdi som legges til grunn. Denne reduseres til 80 prosent før beregning av eiendomsskatten, og det er dermed først når boligverdien overstiger fem millioner kroner at det påløper eiendomsskatt.

- Kan man slippe unna eiendomsskatt ved å kjøpe to leiligheter til fire millioner fremfor en til åtte, så velger man garantert det første fra et investorperspektiv. Det vil gi et enda mer ekstremt press på de små leilighetene. Og da kommer man snart til å se kvadratmeterpriser på 200.000 kroner pr. kvadratmeter for de minste leilighetene, sier Langtind til avisen.

– Gitt utviklingen vi ser nå, tror jeg det vil skje i løpet av 12 måneders tid, sier megleren.

En ekstra faktor

Ifølge tall fra adm. direktør Christian V. Dreyer i bransjeorganisasjonen Eiendom Norge har 80 prosent av leilighetene som er solgt i Oslo hittil i år, hatt en prislapp på opptil fem millioner kroner.

- Hvor store utslag eiendomsskatten har fått og kommer til å få for hvordan investorene agerer vet jeg ikke, men det er rimelig å tro at det slår ut på sikt. Det er de minste leilighetene investormarkedet er ute etter. Når de dyrere boligene også blir ekstra beskattet i forhold til de rimeligere, blir det en ekstra faktor som investorene må ta med i vurderingen. Trolig bidrar det til større press i markedet for små og mellomstore leiligheter, sier Dreyer til avisen.

Det samme tror adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Halvorsen,

– Det er klart at investorene som opererer i markedet er bevisste på hvordan de skal håndtere kjøp av bolig sett i lys av eiendomsskatten, så dette vil være med å påvirke hvilke boliger de velger å kjøpe. Kampen om de minste leilighetene er allerede stor, og dette vil bidra til å forsterke den, sier han, og påpeker overfor avisen at det, som tidligere i år, er et særlig stort press i småleilighetsmarkedet i hovedstaden.

– Boligmarkedet i Oslo er like hett og hektisk som vi har sett tidligere i år. Generelt er det mange med i budrundene og prisene bare fortsetter å presses oppover, sier Halvorsen til Finansavisen.