Eiendom

Boligprisene falt i Garanti

- Må se på dette som en korreksjon, sier meglersjef.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
3. oktober 2016 - 14.41

Tall fra Garanti Eiendomsmegling viser at gjennomsnittsboligen kostet 36.520 kroner per kvadratmeter i september, 2,6 prosent mindre enn i august.

Prisoppgangen de siste 12 månedene er 8,8 prosent. Årsveksten i august var til sammenligning 11,4 prosent.

- Dette er en korreksjon

- Etter kraftig oppgang i juli og august må prisnedgangen denne måneden ses på som en korreksjon. Dette er femte året på rad vi har hatt tilsvarende utvikling, med oppgang i august og nedgang i september. Så langt i år har prisene steget med i overkant av 10 prosent, sier Garanti-sjef Stein Drogseth i en kommentar.

Gjennomsnittlig antall omsetningsdager i september 2016 var 40 dager, åtte dager færre enn i august og to dager færre enn i september i fjor.

Omsetningsdager betyr antall dager mellom første annonsedag og dagen der selger aksepterer budet.

Oslo-galoppen ikke over

Tidligere i dag viste statistikk fra OBOS at prisene i Oslo-området steg 0,9 prosent fra august til september, til 60.994 kroner per kvadratmeter.

Prisoppgangen hittil i år er dermed oppe i voldsomme 24,3 prosent.

Siden september 2015 har prisene steget hele 22,8 prosent, noe som betyr at årsveksten kommer opp fra 20 prosent i august.

- Prisoppgangen er ikke kun et problem for Oslo sentrum. Prisoppgangen er bred. Derfor blir diskusjonen om at oppgangen er et problem kun innenfor Ring 3 et blindspor. Den underliggende utfordringen er fortsatt å bygge nok, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar.

Eiendom Norge legger frem sin boligprisstatistikk for april førstkommende onsdag.