Eiendom

- Et Oslo-marked på randen av nervøst sammenbrudd

Boligprisstatistikken fra september er bare et sannhetsvitne av det sjeføkonom Jan L. Andreassen har forfektet i lang tid.

Jan Andreassen - Foto: Finansavisen

Jan Andreassen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
5. oktober 2016 - 12.40

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi onsdag viser at boligprisene falt 0,1 prosent i september. Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,9 prosent.

- Et Oslo marked på randen av nervøst sammenbrudd, kommenterer sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen til Hegnar.no.

Enorme spenninger

- September-måned pleier å være måneden da august-hoppet setter seg, med marginale endringer fra måneden før. Etter en fantastisk august ser vi nå en utflating. Men denne utflatingen dekker over enorme spenninger i boligmarkedene våre, sier Andreassen.

Han mener Oslo fortsetter å sjokkere med en vekst på 1,3 prosent fra august og med en 12-månedersvekst på 18 prosent.

- Nabobyene får glede av at mange unge flytter ut av hovedstaden for å etablere seg i billigere lende, sier Andreassen.

Stavanger, med en nedgang på 1,2 prosent fra forrige måned, er ifølge sjeføkonomen kanskje ikke så ille i det som normalt er en utflatingsmåned.

- Det viktigste her er at omsetning har tatt seg opp, med 10 prosent vekst fra september i fjor. Rogaland vil nok ha svak prisutvikling også neste år, fordi det er store mengder usolgte boliger som skal ut. Ikke la deg lure av antall annonserte bolig i Stavanger. Det er fortsatt mer enn nok å ta av, sier Andreassen til Hegnar.no.

Andre byer som utmerker seg er ifølge sjeføkonomen Bergen, med en 12-månedersvekst på kun 3,5 prosent.

- Faren er at vedvarende oljebrems til slutt snur Bergen over til negative vekstrater, sier Andreassen til Hegnar.no.

Radikale grep

- September-tallene er bare et sannhetsvitne av det jeg har forfektet i lang tid. Boligmarkedets utfordringer kan ikke løses av renter og skatter. Det er på tide med radikale nye grep i distriktspolitikken; Flytt Storting, Norges Bank, Finanstilsyn og NRK ut av byen, kommenterer Andreassen.

Uten strukturelle grep, mener han Oslo vil lede an også i kommende år.

- Ved årsskiftet vil det nesten ikke være boliger til salgs i Oslo. Varelageret er tomt, avslutter sjeføkonomen til Hegnar.no.

I tre bydeler har boligprisene steget mer enn 20 prosent det siste året. Kilde: Eiendom Norge