Eiendom

Småinvestorene forsvinner

- Ikke lenger løp og kjøp

Nyboligsalget i Oslo er ned 35 prosent i årets første kvartal.

Foto: Finansavisen

Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
21. april 2017 - 10.51

- Vi ser at salgstakten ikke er like høy som i fjor. Markedet har roet seg noe. Det er ikke lenger helt Texas, sier leder for DNB Eiendom Nybygg i Oslo og Akershus, Eirik W. Frøytlog til Finansavisen.

Det stemmer overens med tall fra Boligprodusentenes Forening, som viser at nyboligsalget i Oslo er ned 35 prosent i første kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

På landsbasis var det en oppgang på tre prosent i nyboligsalget i perioden fra og med januar til og med mars.

- Justert opp i pris

Frøytlog peker ifølge avisen på flere faktorer som han mener har bidratt til å bremse nyboligsalget i Oslo.

- Vi har forsøkt å holde tritt med den sterke prisutviklingen i Oslo, og prosjektene vi har lagt ut etter nyttår er blitt justert opp i pris. Resultatet er at de da ikke er blitt solgt like fort. Vi ser nok en effekt av at vi har nådd et prisnivå hvor det ikke lenger er løp og kjøp-holdning, men at folk tenker seg litt mer om. Det er et mer balansert marked.

Etter en svært hektisk høst og førjulstid, var starten på 2017 også preget av at det har vært lavere utbud av nye boliger.

- I tillegg har vi merket effekten av innstrammingene i boliglånskravene, sier Frøytlog til Finansavisen.

- Færre spekulanter

Fra nyttår ble det innført krav til 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo og nasjonalt er det satt et tak på fem ganger brutto inntekt i lån.

- Hvordan har det slått ut?

- Vi har merket at småinvestorene er det mindre av. De ser i større grad utenfor byen, hvor prisnivået er lavere og det ikke er krav til 40 prosent egenkapital. Samtidig som leienivåene på steder som Ski og Romerike ikke er så mye lavere enn i Oslo, sier Frøytlog til avisen.

- Det er også færre spekulanter som kjøper en leilighet bare for å sitte på den og få med prisoppgangen, uten å leie ut.