Eiendom

Andreassen: «Huff a meg!»

Det er fare for at boligprisene kan lide i årevis fremover, mener sjeføkonom.

Jan L. Andreassen - Foto: Finansavisen

Jan L. Andreassen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
4. august 2017 - 13.09

«Det siste året har norske boligmarkeder vært preget av unntakstilstand. I fjor høst startet en sterk prisoppgang, trolig hjulpet av investorers spekulative fråde, som ble avbrutt ved påsketider i år av en uventet og sjeldent sett prisnedgang. En prisnedgang som fortsatte i sommerukene», skriver sjeføkonom i Eika Gruppen Jan L. Andreassen i en e-post til Hegnar.no.

Lite oppmerksomhet

Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Norge sank med 1,2 prosent i juli 2017. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,2 prosent.

«Volumene får for liten oppmerksomhet, men har mye å si for prisutviklingen. På kort sikt, tenk høstmåneder og de første ukene av nyåret, er det tilbudet av bruktboliger på FINN som er tilbudssiden», påpeker Andreassen. 

Han mener den virker å være unormalt stor, nå ved utgangen av sommeren.

«Tilbudet er normalt på sitt minimale i de første dagene av august, men i år ser det ut til at tilbudet er stort og økende dag for dag. I hvert fall hvis antall annonser på FINN.no er tilbudssidens sannhetsvitne», skriver Andreassen.

Sjeføkonomen mener bruktboligmarkedene kommer til å ha en udramatisk konsolidering det neste år, hvis bare tilbudet av nye boliger går ned. 

Rekordhøye nivåer

Etter mange år med for lav boligbygging sett i relieff til sterke befolkningstall, har boligbygging nå tatt av, ifølge Andreassen.

«Dessverre akkurat i det demografiske faktorer svikter: Antall fødsler, innvandring, og vigsler faller alle tilbake i det boligbyggingen skyter fart til rekordhøye nivåer». 

Antall igangsettinger inklusive konverteringer av næringsbygg, ligger ifølge sjeføkonomen og duver på en årlig rate på 40 000 enheter, der befolkningsveksten tilsier et løpende behov på 25 000 til 30 000 enheter. 

«Kommer ikke volumene her ned, eller innvandringen skyter ny fart, er det fare for at boligprisene kan lide i årevis fremover. Også når det gjelder nybygging er det et landsdekkende fenomen at det bygges mye nytt og eksklusivt».

«Huff a meg! Men hvis boligbyggere har stålkontroll på tilbudet, og ikke bygger boliger som er usolgte, kommer nok den neste fase av boligmarkedenes normalisering til å dreie seg om kraftig nedgang i igangsettingen av boliger», fortsetter Andreassen.

I en verden hvor folk er rasjonelle, vil nok boligprisene i det meste av landet ifølge sjeføkonomen kunne stabiliseres på nyåret, etter to-fem prosent prisfall i høst. Og han mener de om noen år bør kunne stige med normale to-tre prosent per år.

«Men da forutsatt at boligbyggingen ikke bli for heftig», avslutter Andreassen.