Eiendom

Frykter boligprisfall på 20 prosent

– Det er fare for et krakk-scenario, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen.

Jan Andreassen - Foto: Finansavisen

Jan Andreassen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Martine Holøien
26. august 2017 - 10.01

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen frykter boligkrakk etter de siste tallene om folkevekst og boligbygging. For eksempel viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at det i Oslo var en befolkningsvekst på kun 240 personer i andrekvartal, det laveste siden 2006, skriver DN.

Krakkscenario

– Det er fare for et krakkscenario, prisene kan falle 20 prosent fra toppen på landsbasis i reelle termer. Det er avgjørende at boligbyggerne ikke bygger for mye og for luksuriøst. Det er viktig at utbyggere og banker har en viss disiplin og ikke bygger før de får solgt, sier Andreassen til DN.

Tall fra SSB viser at det i tidsrommet august 2016 til juli 2017 ble gitt igangsettingstillatelse til 38.700 nye boliger i Norge. Det er 15 prosent flere enn i foregående tolvmånedersperiode.

 «Korreksjon i prisene»

Også administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i bransjeforeningen Eiendom Norge mener at vi kan få et prisfall.

– Vi har nå en korreksjon i prisene. Bakgrunnen for det er dels boliglånsforskriften og dels at boligbyggingen møter befolkningsveksten på en bedre måte. Vi kan se flere måneder med prisnedgang fremdeles, men så vil det flate ut. Jeg mener vi står overfor en korreksjon og ikke et krakk, sier Dreyer til DN.