Eiendom

- Boliger vil hope seg opp

Grethe W. Meier i Privatmegleren mener man bør belage seg på minst tre–fire visninger før man får solgt. Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling viser til labert oppmøte.

Foto: Finansavisen

Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
31. oktober 2017 - 10.29

(Finansavisen:) - Man bør belage seg på minst tre–fire visninger før man får solgt i Oslo, og man er avhengig av å treffe på pris. Priser man seg for høyt, er det fort tomt på visning, sier adm. direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren til Finansavisen.

I Oslo har boligprisene nå falt fem måneder på rad, og er ned godt over 8 prosent fra toppen. På landsbasis er nedgangen på litt over 4 prosent. Fredag kommer statistikk fra bransjeorganisasjonen Eiendom Norge for oktober.

Meier tror ifølge avisen prisene i Oslo har falt ytterligere 1,5–2 prosent. På landsbasis tror hun fallet er på rundt 1 prosent i oktober.

Labert oppmøte

Også adm. direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling tror ifølge Finansavisen oktobertallene vil bli negative, både for Oslo og landet totalt sett.

- Det største sjokket har lagt seg, og folk har begynt å tilpasse seg det nye markedet. Men tempoet er roligere og det tar lengre tid å selge. Meglerne våre melder om alt fra bra til labert oppmøte på visning.

Ulvness tror prisfallet i Oslo, og på landsbasis, ender på mellom 0,5 og 0,8 prosent for oktober.

- Hoper seg opp

Ved utgangen av september var det 3.236 usolgte bruktboliger i Oslo, ifølge Eiendom Norge. Til sammenligning var det ved utgangen av september i fjor 812 usolgte bruktboliger i hovedstaden. Med andre ord en økning på nær 300 prosent.

Både Privatmegleren-sjefen og Eie-sjefen bekrefter at strømmen av salgsoppdrag i Oslo fortsatt er stor, til tross for at man nå går inn i en periode som historisk er forbundet med avtagende aktivitet.

Ifølge Meier ligger oppdragsmengden deres nå 15 prosent over det den gjorde på samme tid i fjor.

- Alt tyder derfor på at det vil hope seg opp med boliger til jul. Vanligvis minker varelageret av boliger til salgs frem mot jul fordi boligselgerne heller venter til over nyttår. I desember er det betydelig færre kjøpere i markedet, men når salgsoppdragene i Oslo fortsetter å strømme inn, tilsier det at vi ikke vil se det vanlige fallet i tilbudssiden frem mot jul. Tilbudssiden vil tvert imot være unormalt høy når vi går inn i julen, sier Meier.

Det samme mener Ulvness.

- Fra starten av desember er boligkjøperne opptatt av andre ting. Da forsvinner mange av kjøperne fra markedet, samtidig som vi ser at oppdragsinngangen fortsatt er stor. Dermed vil man ikke se et tilsvarende fall i varelageret som man vanligvis opplever på denne tiden.