Eiendom

- La oss kalle en boble for en boble

Andreassen: En del boligspekulanter vil tape stort

Jan L. Andreassen - Foto: Finansavisen

Jan L. Andreassen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Stian Jacobsen
14. november 2017 - 14.05

- La oss kalle en boble for en boble; det er hva vi har hatt i boligmarkedene, spesielt for luksusleiligheter i hovedstaden, skriver Eika Gruppens sjeføkonom, Jan L. Andreassen, på sin blogg.

Han tror ikke boligprisene kommer opp igjen før boliginvesteringene strupes.

- Det unike med boligoppturen var at den på mange måter var ønsket. Renten ble satt ned til historiske bunner, uten at skattefradrag eller boligbeskatning ble radikalt endret. Politikere ønsket seg store mengder med syriske flyktninger til et land hvor de fleste sentrale boliger allerede var fullt utnyttet. Bankene sto klare med rekordlave boliglånsrenter, slår sjeføkonomen fast.

Den gjeldsfinansierte boligboomen var inntil nylig en av økonomiens viktigste vekstimpulser.

Mange leiligheter ble solgt i fjor med ferdigstillelse langt inn i fremtiden. Det ligger derfor an til at unormalt mange boliger ferdigstilles rundt hovedstaden i årene frem til 2020. Andreassen minner om at det skjer samtidig som befolkningsveksten av ulike grunner bremses.

- Innstramningene i fjor høst holdt relativt fattige nordmenn ute av markedet. Finansielle investorer og kommunene fikk dominere. På vei ned skal det da være en god idé å la studenter og aleneforeldre, som allerede har mye gjeld, ta imot den fallende kniv? Skal vi lette på boliglånsforskriften slik at boligspekulantene berges? Spør deg selv: Bør vi stimulere en næring som allerede er for stor? spør sjeføkonomen

Ifølge Andreassen er ikke fallende boligpriser nødvendigvis noen ulykke.

- Ja, en del spekulanter, og de som kjøpte på topp, vil tape stort, men mange unge får i årene som kommer mulighet til å realisere sine boligdrømmer, avslutter Andreassen.