Eiendom

Andreassen: Det er slik man skaper boligkrakk

Jan. L. Andreassen - Foto: Finansavisen

Jan. L. Andreassen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Stian Jacobsen
4. januar 2018 - 15.28

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene falt 1,1 prosent i desember. Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,5 prosent.

I Oslo falt prisene 1,0 prosent i desember, mens fallet var på 6,2 prosent i 2017. Det var den svakeste utviklingen i landet. Boligprisene i Oslo har da falt 11,5 prosent siden toppen i april, mens de for hele landet er ned 6,7 prosent fra toppen.

Boligprisene i Norge er nå 2,1 prosent lavere enn for ett år siden.

- Nedgangen i brede lag av leilighetsmarkedene Norge rundt vil fortsette, med størst nedgang der byggekranene ruver over boligområdene som ljåer. De kramgode familieboligene nær de store byene vil fortsette å stige i verdi. Det er i det hele tatt der hvor byggeaktiviteten er størst at prisfallet kan bli alvorlig, skriver Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, på sin blogg.

Andreassen mener vi bygger for en befolkningsvekst som ikke eksisterer. Han tror mange entreprenører og byggherrer vil tape store penger de nærmeste år dersom de ferdigstiller ting som ikke lar seg selge til regningsvarende priser.

I 2017 ble det gitt om lag 37.000 igangsettingstillatelser. Ytterligere 3.000 boliger kommer til fra konvertering av næringsbygg til boligformål. I samme år måler Statistisk Sentralbyrå at 3.000 boliger faller fra grunnet riving eller fraflytting.

Om sjeføkonomen tar på seg sine «positive» briller og titter inn i fremtiden, utelukker han ikke at boligmarkedet kan få en såkalt myk landing. Oppskriften er å redusere boligbyggingen til det halve av dagens nivå over noen år. Gradvis stigende lønninger i samfunnet, og vedvarende lave renter, vil hindre voldsomme boligprisfall.

- Det er imidlertid overhengende fare for at utbyggerne fortsetter å gi bånn gass. Det er slik man skaper boligkrakk. Og jo lenger tid boligbyggerne bruker på å komme til sans og samling, desto større fare er det for at krakket kommer, avslutter Andreassen.

Se også: Christian V. Dreyer om hvor mye han tror boligprisene vil falle i 2018