Eiendom

Slik sikrer du deg ved boligprisfall

Med serielån kan en låntager spare store summer og samtidig unngå å bli sittende låst i boligen dersom boligprisfallet fortsetter. Likevel velger folk flest annuitetslån.

Artikkel av:  Redaksjonen
15. januar 2018 - 10.35

(Finansavisen): Til tross for at serielån i mange tilfeller er det mest lønnsomme alternativet, vil nordmenn ha annuitetslån. I DNB har kun to prosent av bankens kunder serielån, mens i Nordea er det snakk om en «svært liten» andel.

Beregninger privatøkonom Jo Endre Reite i Sparebank 1 SMN har gjort på oppdrag for Finansavisen viser at differansene mellom lånene er betydelige.

15.000 er låst

I regnestykket er det lagt inn to ulike scenarioer:

Det ene forutsetter at boligmarkedet vil falle med tre prosent de neste tre årene, mens det andre forutsetter en oppgang på tre prosent.

Ved et boligprisfall vil en som i dag kjøper en bolig til fire millioner kroner og låner 85 prosent av beløpet, ha spart opp 63.313 kroner i egenkapital etter tre år.

Velger samme boligkjøperen annuitetslån, vil han eller hun derimot sitte med 32.065 kroner mindre i egenkapital etter tre år.

Boligkjøperen har dermed mindre egenkapital enn minstekravet, og sitter låst i egen bolig. 

- Når verdien på boligen faller og du har lånt maksimalt må du være bevisst på å spare opp ekstra midler dersom du har flytteplaner. Ellers blir det vanskelig å få byttet bolig, sier Reite til Finansavisen.

En beregning Reite gjorde tidligere i år viser at rundt 15.000 personer sitter låst i sin egen bolig per dags dato.  

- Felles for disse er at de lånte opp på boligen eller kjøpte ny bolig mens prisene var på topp, forklarer han til Finansavisen.

Les hele saken i dagens Finansavisen