Eiendom

Trygve Hegnar: Milliardærene tar feil

«Vi er litt lei av å høre Stein Erik Hagen snakke om at for mye penger er plassert i hytter og hus», skriver Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar. Foto: Iván Kverme, Finansavisen

Trygve Hegnar. Foto: Iván Kverme, Finansavisen

Artikkel av: Trygve Hegnar
28. januar 2018 - 00.15

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 25. januar 2018:

Et knippe norske milliardærer, med Stein Erik Hagen, Johan H. Andresen og Jens Ulltveit-Moe i spissen, hygger seg nå i Davos en ukes tid for å delta på World Economic Forum, og det er dem vel unt.

Men rett før herrene dro avgårde hadde de, i NRK, en klar melding til alle oss andre som Stein Erik Hagen formulerte slik: «Vi har bundet altfor mye penger i hytter, hus og eiendom, vi burde absolutt få mer til å skape arbeidsplasser.» Og Ulltveit-Moe: «Det er et stort problem. Eiendom er grovt underbeskattet og det fører til at det går altfor mye penger inn i eiendom.»

Johan H. Andresen var enig, men hadde, som vanlig, en noe mer nøktern tilnærming: «Jeg ser nå at flere og flere er mettet på eiendom.»

Vi er litt lei av å høre Stein Erik Hagen snakke om at for mye penger er plassert i hytter og hus. Selv bor Hagen i en av landets største og flotteste privatboliger (rund 1.500 kvadratmeter, sies det), og det er uklart om han har tre eller fire hytter i Kragerø. Samt jaktslottet i Ål i Hallingdal. Nok er det uansett.

Men Aftenpostens sjefredaktør, Espen Egil Hansen, er overbegeistret. På lederplass i avisen skriver han at «Milliardærene har rett», og Aftenpostens budskap til politikerne er at de må gjøre noe med rentefradraget, lave ligningsverdier og skattefrie gevinster som «helt åpenbart vrir investeringer som næringslivet kunne ha trengt, over til bolig.»

Hansen og Aftenposten mener det er «nedslående at det er så liten vilje til å begrense boligfordelene blant styrende norske politikere.»

Vi mener, i motsetning til Aftenposten, at milliardærene tar feil.

Det finnes ingen dokumentasjon på at det er for mange boliger i Norge. Det er knapt mulig å finne noen boliger som står ledige over lengre tid. Det er en god balanse i det norske boligmarkedet. Det er heller ingen som påstår at boligene i gjennomsnitt er for store, og det er tvilsomt om de er for luksuriøse eller overmøblerte.

Det er rundt en halv million hytter, men det er ganske spesielt at milliardærene og landets største avis mener det er for mange hytter også.

Helt ut på viddene kommer Aftenposten når avisen skriver at «boligsubsidiene er med på å skape et av de viktigste klasseskillene i Norge, forskjellen mellom dem som deltar på boligmarkedet, og dem som står utenfor.»

Når vi vet at 80 prosent eier sine egne boliger, er det, slik vi ser det, investeringene i realverdier (bolig og hytter) som har redusert klasseskillene. Det er ikke bare milliardærene, med sine finansinvesteringer, som vinner.

Som Aftenposten korrekt skriver: «Politikerne har lagt opp til at det skal være slik.»

Når man eier et låne- og rentefritt palass og en håndfull hytter uten lån, er det kanskje vanskelig å se dette, men det blir for dumt når milliardærene etterlyser penger til næringslivet.

Kapital til lønnsomme investeringer er det fortsatt nok av.