Eiendom

Avventende selgere hindrer kraftig prisfall

Flere har ventet et kraftig boligprisfall i London. Forsiktige selgere gjør imidlertid at fallet uteblir. 

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Are  Strandli
19. februar 2018 - 10.39

Londons eiendomsmarked har beveget seg ut av «boom-perioden» og selgere må være mer realistiske til prisforventninger, ifølge Rightmove, Storbritannias svar på Finn.no.

Det skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Ifølge februar-rapporten fra eiendomsportalen som er gjengitt av nyhetsbyrået, falt de prisene som etterspørres med én prosent fra et år tidligere, noe som tilsvarer det sjette fallet på rad.

Februar-prisene steg 4,4 prosent fra måneden før, i tråd med den vanlige effekten på starten av et år.

Flere rapporter peker mot en avkjøling av Londons boligmarked som i flere år har vært brennhett.

Det store prisfallet har imidlertid uteblitt, noe som i stor grad skyldes forsiktige selgere som avventer å med å legge boligene ut for salg på grunn av usikkerheten i markedet.

«Det betyr at den langsiktige ubalansen i tilbud/etterspørsel i byen gir noe støtte til prisene», skriver Bloomberg.

- Slutten-av-boom-priser justerer seg normalt raskere hvis det er et overtilbud, skriver direktør i Rightmove, Miles Shipside i den ferske rapporten.

Han påpeker at potensielle selgere som holder tilbake, fører til at prisene ikke tvinges nedover som følge av det begrensede tilbudet. 

Den gjennomsnittlige prisen for eiendomdommer i London var på rett i underkant av 630.000 pund i februar, tilsvarende nær 6,9 millioner kroner. 

Gjennomsnittstiden det tar å selge en bolig i London har steget fra 73 dager i februar i fjor, til 83 dager i februar i år. 

Fallet i etterspørselen etter boliger i London skyldes i stor grad usikkerheten Brexit har medført.