Eiendom

Christian V. Dreyer: - Nå ser vi en tendens til at det går ned

I januar 2018 ble det ifølge Eiendom Norge solgt flere boliger enn det ble lagt ut for salg i markedet.

Christian V. Dreyer - Foto: Finansavisen

Christian V. Dreyer - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
5. februar 2018 - 14.06

Tilbudssiden tenderer ned i flere byer. Bransjeorganisasjonen Eiendom Norge venter imidlertid fortsatt høy tilbudsside, men tror dagens tall ikke gjør det vanskeligere for Norges Bank å sette opp renten i løpet av året.

- Vi så en utflating gjennom slutten av 2017. Vi så også et fall i de store byene før årsskiftet. Nå ser vi en tendens til at det går ned og jeg tror ikke vi kommer til å få tilbake den trenden med oppgang i tilbudssiden, i hvert fall ikke for Oslo og kanskje Bergen, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge til TDN Direkt.

Dreyer vil imidlertid ikke ifølge nyhetsbyrået love at det fører til høyere priser dersom etterspørselsnivået vedvarer, og understreker at blant annet nybyggingsaktiviteten i de store byene vil holde tilbudssiden på et relativt høyt nivå ut året.

- Det er mange boliger til salgs. I tillegg er det mange boliger i produksjon i de store byene nå, det betyr at når de nærmer seg ferdigstillelse så er det mange som har kjøpt som skal selge sine gamle boliger, så vi forventer at tilbudssiden kommer til å holde seg på et ganske høyt nivå ut året, sier han og fortsetter:

- Det vil svinge litt, men i sum så vil det være mye å velge i for de som er på boligjakt, og det bidrar til å dempe prisutviklingen.

Av faktorer som kan påvirke Eiendom Norges syn på boligprisutviklingen nevner Dreyer ifølge TDN Finans renteheving og boliglånsforskriften.

- Vi vil få en renteheving som jeg tror kommer nærmere og nærmere i horisonten. Jeg tror tallene vi legger frem i dag i hvert fall ikke gjør det vanskeligere å sette opp renten i 2018.

- Boliglånsforskriften vil også ha stor innvirkning. Jeg vet at myndighetene følger utviklingen i boligmarkedet tett og de ønsker ikke å legge til rette for en ny periode med kraftig prisvekst, men heller ikke kraftig prisfall. Så vi får se hva som skjer med den. Sånn som markedet tegner seg nå er det nok mindre rom for radikale lettelser i forskriften om dette fortsetter, avslutter Dreyer.

Les også: - Det snur raskt i boligmarkedet

Mandag viste boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi at boligprisene steg 2,0 prosent i januar.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,4 prosent.