Eiendom

Travel visningshelg venter - kan du gjøre et boligkupp?

- Kan lønne seg å kuppe budrunden, mener megler.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
2. februar 2018 - 14.40

I forrige uke omtalte vi en analyse fra Proaktiv Eiendomsmegling som viser at en ny ubalanse er i ferd med å bygge seg opp i boligmarkedet.

Analysen som omfatter Norges fire største byer viser at antall solgte boliger i løpet av årets første uker er 4-6 ganger høyere enn antallet som har blitt lagt ut for salg.

- Det betyr at varelageret selges ut, sa sjefen for Proaktiv Bergen, Kenneth Aadland, i en kommentar til tallene.

Gjennomgangen fra meglerkjeden antyder også at den lange tiden det tok fra boliger ble lagt ut for salg til de ble solgt er i ferd med å snu.

Travel visningshelg venter

På Finn.no ligger akkurat nå mer enn 18.000 boliger til salgs, og bare i denne første helgen i februar finner hele 3.600 visninger sted.

- Mange sitter stille og venter på hva andre vil gjøre. Det er ikke en smart strategi slik markedet er nå, sier daglig leder for Proaktiv i Asker, Fredrik von Krogh, til Hegnar.no.

Han mener et prisfall er bra for de fleste.

- Man kjøper og selger i samme marked. De fleste kjøper seg også dyrere bolig når de bytter. Det betyr for eksempel at hvis markedet går ned 10 prosent, får man 300.000 kroner mindre for en bolig som selges til tre millioner kroner. Kjøper man seg så oppover, for eksempel til en bolig til fem millioner kroner, vil denne være 10 prosent eller 500.000 kroner billigere, resonnerer von Krogh.

- I kroner og øre tjener med andre ord de fleste på å bytte bolig i et fallende marked, legger han til.

Les også: Boligene som ikke blir solgt før prisen kuttes betydelig

- Kan lønne seg å kuppe

Meglertoppen viser til en rapport fra Forbrukerrådet, som i fjor viste at hele tre av ti boligkjøpere har opplevd at boliger de har vurdert å by på ble solgt før visning, uten at de fikk anledning til å by.

Meglertoppen er åpen på at det fortsatt kan lønne seg å kuppe budrunden.

- Med en kjøpegruppe som fremdeles er noe avventende, kan også sjansen for å kuppe budrunden være større. Hvis det er få eller ingen andre interesserte, kan et lavt startbud gjøre at du får boligen under prisantydning. Samtidig øker risikoen for at flere kaster seg med på budrunden, slik at sluttsummen øker, sier von Krogh.

- Et annet triks er å by en del over det høyeste budet, ikke bare høyne til nærmeste 10.000. Det kan gi et signal til andre budgivere om at du virkelig ønsker boligen, legger han til.

Les også: Tegnene på at markedet friskmeldes - så mye kan boligprisene stige

Viktig beskjed til selger

von Krogh understreker samtidig at selgeren av en bolig som forsøkes kuppet i så fall må gjøre dette i samråd med megler.

- Rett analyse over situasjonen kan gi grunnlag for å anbefale aksept av et godt bud før visning. Det er viktig at selger sørger for at budgiver får all informasjon om boligen før bud avgis, sier von Krogh, og legger til at megler ikke har lov til å være en aktiv part i en slik transaksjon.

Kupping er ifølge von Krogh (bildet under) ikke ulovlig, men har ofte ikke vært anbefalt - verken for kjøpere eller selgere.

- Åpne visninger sikrer at boligen blir solgt til riktig pris. Da får alle muligheten til å by, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fredrik von Krogh, partner og daglig leder hos Proaktiv i Asker. Foto: Henriette Time.

- Lag din egen grense

Avslutningsvis minner den erfarne eiendomsmegleren om at alle budrunder har sin egen dynamikk.

- Det viktigste er å lage din egen grense for hvor høyt du er villig til å gå, men passe på å ta posisjoner opp mot dette og ikke sitte og vente på at summen går fra deg. Da øker muligheten for at det er du som får tilslaget, sier von Krogh.

Han anbefaler også en sjekk av hvor lenge boligen har ligget ute for salg, og hvor stor interessen for objektet er.

- Dette kan gi en god pekepinn på om den vil gå over eller under prisantydning. Derfor er det viktig å møte opp på visningen, avslutter megleren.