Eiendom

- Et nytt boligprisrally er det siste vi ønsker oss

Er bunnen nådd?

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
6. mars 2018 - 13.50

Gårsdagens februar-statistikk fra Eiendom Norge tegnet bildet av et boligmarked i klar bedring.

Samtidig er salget svært godt.

Aktivitetsnivået har tatt seg særlig opp i Oslo, der lageret av usolgte boliger er i ferd med å tømmes.

Fra toppen på 2.860 i september i fjor, var antallet ved utgangen av februar nede i 1.551.

Antall usolgte boliger i Oslo har falt 46 prosent - og altså nesten halvert seg - siden september i fjor.

- Det siste vi ønsker

- Boligmarkedet er preget av høye omsetningsvolumer og akseptable priser. Markedet er i vater igjen etter en periode med priskorreksjon. Vi tror at vi vil se en moderat prisutvikling fremover, selv om det alltid er en risiko for sterkere utslag når boligmarkedet snur, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving, i en kommentar til Hegnar.no.

Det siste han ønsker seg er en ny runde med sterk pris- og gjeldsvekst.

- Det kan vi unngå gjennom forutsigbare rammevilkår. Derfor er det viktig at finansminister Siv Jensen og sentralbanksjef Øystein Olsen ikke overrasker markedet gjennom for tidlige rentejusteringer eller for store endringer i kredittkravene, sier Geving videre.

Snart renteøkning?

Overfor Finansavisen understreker Geving betydningen av at Norges Bank ikke hever renten for tidlig.

- Folk vet at de kan vente en heving i slutten av inneværende år eller begynnelsen av 2019. Men hvis renteøkningen kommer tidligere, blir effekten negativ, sier han.

NEF-direktøren mener det vil være uheldig å fjerne alle deler av boliglånsforskriften som varer frem til 30. juni i år. Forskriften skal revurderes i løpet av høsten.

- For eksempel vil det ikke være gunstig å gå bort fra fem ganger inntekt. Det er for mye risiko knyttet til å la for mange låne mer enn dette. Vi kommer ikke til å gi råd til finansministeren om et frislipp, da vil prisveksten igjen bli sterkere enn noen ønsker, sier Geving til 

- Bunnen er nådd

Apropos boliglånsforskriften, foreslo Finanstilsynet nylig å lempe på Oslo-kravet på 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig.

- Dette vil kunne gi en positiv effekt på prisene, sier John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge, i en kommentar til Hegnar.no.

Han ser også et skifte i boligmarkedet nå.

- Aktiviteten øker og etterspørselen etter finansieringsbevis er god. Likevel ser vi at markedet er i bedre balanse, og objektene går nærmere prisantydning. Det at OBOS-indeksen steg denne måneden også, er et godt tegn på at markedet normaliserer seg. Det kan virke som at bunnen er nådd for denne gang, fortsetter Sætre.