Eiendom

Vil bygge boligblokker av søppel

Nicolai Riise. Foto: Iván Kverme

Nicolai Riise. Foto: Iván Kverme

Artikkel av:  Redaksjonen
7. juni 2018 - 11.12

I torsdagens utgave av Finansavisen kan vi lese at Mad Arkitekter vil være først i verden med å gjenbruke bygningsavfall til et bolig- og kontorprosjekt i full skala. Flere interessenter har meldt seg.

- Alle vet at vi sliter med klimaet og CO2. Bygg står for 40 prosent av klimautslippene i verden, og i tillegg 25 prosent av råvareuttakene, sier Nicolai Riise, daglig leder og partner i Mad Arkitekter, til Finansavisen.

Nå vil Mad gå et skritt lenger. Arkitektene jobber med et prosjekt der tilnærmet 100 prosent av materialene skal være avfall – enten i form av gjenbrukte bygningsdeler fra det transformerte bygget, eller tilført avfall fra andre byggeplasser.

Ennå er det ikke avklart hvor pilotprosjektet kommer. Finansavisen kan fortelle at Mad blant annet har vært i kontakt med Norwegian Property for mulig bygging på Fornebu og med Avantor for mulig bygging på Gullhaug Torg i Nydalen – vis-à-vis selskapets egne kontorer.

Fra en sped start i 1998 har arkitektfirmaet vokst til å bli et av landets mest innbringende. 9,7 millioner kroner sto igjen før skatt i fjor, etter innkrevde honorarer på 74,1 millioner.

Mad har blant annet tegnet Media City i Bergen, som sto ferdig i fjor og vant Cityprisen for 2018. Selskapet står også bak bygg på Tjuvholmen og Sørenga i Oslo, samt det nye jusfakultetet som reiser seg over 21.000 kvadratmeter på Tullinløkka.