Eiendom

Haugland om boligprisene

Vil markedet roe seg, eller vil boligprisgaloppen fortsette?

Foto: Grand Warszawski / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: Grand Warszawski / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
3. august 2018 - 08.24

Fredag klokken 11.00 publiserer Eiendom Norge den norske bruktboligstatistikken for juli.

«Etter prisfallet i fjor, fikk boligmarkedet vind i seilene tidlig i år. Nå spørs det om boligprisgaloppen fortsetter, eller om markedet roer seg», skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i morgenrapporten.

Haugland holder en knapp på sistnevnte, som følge av regjeringens videreføring av boliglånsforskriften, utsikter til høyere rente og et økende tilbud av boliger på markedet.

«Får vi rett, økte prisene med 0,2 prosent fra juni til juli, justert for sesongvariasjoner, etter en flat utvikling måneden før», skriver sjeføkonomen.

Om boligprisgaloppen derimot fortsetter i tiden som kommer, vil det ifølge Haugland bety at gjeldsveksten tar seg opp igjen og at en allerede høy gjeldsbyrde blant husholdningene stiger brattere.

«Det øker sårbarheten for bråe tilbakeslag i norsk økonomi ved et senere tidspunkt. Linken mellom boligpriser og gjeld ser vi tydelige spor av i gårsdagens utlånsundersøkelse. Stikk i strid med bankenes forventning i vinter har husholdningenes etterspørsel etter lån tatt seg tydelig opp i andre kvartal», skriver økonomen i DNB Markets.