Eiendom

Andreassen: - Det ventes ikke noe krakk, men...

Det fortsatt store tilbudet av boliger vil utover høsten prege prisene i mange av våre regionale boligmarkeder, ifølge Eika-økonom Jan Andreassen.

Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen - Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen - Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
5. september 2018 - 13.32

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser onsdag at boligprisene steg 0,8 prosent i august.

Justert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,1 prosent.

DNB Markets øynet på forhånd 0,2 prosent sesongjustert vekst, mens Nordea Markets ventet noe lavere takt enn i juli (0,4 prosent).

Vil prege høstprisene

- Utover høsten vil det fortsatt store tilbudet av boliger kunne prege prisene i mange av våre regionale boligmarkeder, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Andreassen, til Hegnar.no.

Han viser til at det i Trondheim, Agder fylkene, Rogaland og deler av Oslo nå er mange usolgte nye boliger som må ut i markedet.

- Det er all grunn til å avvente nyboligkjøpet i grender du ser at det bygges mye boliger med «til salgs» plakat, sier Andreassen.

I sum ventes det ifølge sjeføkonomen ikke noe krakk, men priser på landsbasis ved årsskiftet som er tre til fire prosent lavere enn i dag.

Avhenger av nybygg

For 2019 er det ifølge Andreassen mye som avhenger av nybyggingen.

- Den bør fortsette å falle med om lag en tredjedel for at markedene skal nærme seg balanse slik at boligprisene kan stabiliseres, sier han.

- Skulle Norges Bank heve renten, helt unødig, vil selvfølgelig både pris og volum utvikle seg noe svakere enn dette, mener Andreassen.

En renteheving i høst fra Norges Bank vil ifølge Eika-økonomen kunne redusere boligprisene med ett prosentpoeng det kommende år. 

Vil falle i flere år

Boligmarkedenes mest direkte virkning på arbeidsmarked er ifølge et innlegg på Andreassens blogg investeringer i mørtel og stein.

«Her er det regelrett nedgang i årets to første kvartaler, med utsikter til mer i 2019. Ikke som følge av renten, men fordi det bygges fortsatt for mye av hensyn til befolkningsveksten», skriver sjeføkonomen.

«Boligbyggingen vil falle i flere år fremover av demografiske grunner», fortsetter han.

21. august gjestet Andreassen HegnarPodden. Hør sendingen her!