An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Eiendom

- Renten er ingen stor demper for boligmarkedet

Storbank merker fortsatt pågang av boligkjøpere.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
5. september 2018 - 13.38

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg 0,8 prosent i august.

Justert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,1 prosent.

DNB Markets øynet på forhånd 0,2 prosent sesongjustert vekst.

Les også: Boligprisene skuffer

- Sunt marked

12-månedersveksten (sammenlignet med august i fjor) kom inn på 2,2 prosent, uendret fra juli.

Hittil i år har boligprisene steget 6,3 prosent.

Eiendom Norge tegner bildet av et stort utbud av bruktboliger over store deler av landet.

- Men samtidig viser markedet at det kan absorbere det høye antallet boliger som legges ut i markedet. Dette vitner om et sunt marked i god balanse, sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer på presentasjonen som ble overført på Hegnar.no.

- Oslo lander

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener august-prisene reflekterer normale tilstander i boligmarkedet over det meste av landet.

- Det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel de fleste steder, samtidig som mange kjøpere er mer selektive og tar seg bedre tid enn i mer opphetede markeder. Et godt utvalg av både nye og brukte boliger gjør at forbrukerne har mer å velge i og kan treffe bedre beslutninger, sier han i en kommentar til Hegnar.no.

Geving synes det er godt å se at markedsutviklingen normaliseres etter en vår med relativt sterk vekst i flere regioner.

- Dette gjelder særlig Oslo, som nå ser ut til på gå inn for landing etter en litt for sterk vekst i 1. halvår. Det er et sunnhetstegn om vi får en noe svakere prisutvikling i høsthalvåret, og dette vil i så fall bidra til en mer bærekraftig prisutvikling over tid, fortsetter han.

- Ta grep nå

John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge, påpeker at fokuset på høstens varslede renteøkning fra Norges Bank enn så lenge ikke lagt en stor demper på boligmarkedet.

- Vi merker fortsatt pågang av kunder som både ønsker og realiserer finansieringsbevis, sier han i en kommentar til Hegnar.no.

Veksten vi så i boligprisene tidligere i år har dempet seg, og Nordea tror utflatingen fortsetter ut året.

Samme meglerhus slapp i dag en konjunkturrapport som spår syv renteøkninger fra Norges Bank innen utgangen av 2020.

- Fremfor å vente apatisk på renteoppgangen kan det være lurt å ta noen grep allerede nå. Regn ut hvor mye renteutgiftene dine faktisk vil øke når renten stiger, kutt forbruket slik at du har rom i økonomien til større fremtidige utgifter og unngå å øke gjeldsgraden din dersom økonomien er stram, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.