Eiendom

Bygger for en milliard i tregt marked

Bygger alt på spekulasjon.

Eier og konsernsjef Njål Østerhus i Øster Hus Gruppen på et boligområde i Sandnes. Foto: Hans Iver Odenrud.

Eier og konsernsjef Njål Østerhus i Øster Hus Gruppen på et boligområde i Sandnes. Foto: Hans Iver Odenrud.

Artikkel av: Kristin Vidhammer / Finansavisen
30. desember 2018 - 10.23

(Finansavisen): - Vi oppfatter boligmarkedet i 2018 som tregt og krevende, og det er ikke på noen måte friskmeldt. Likevel har vi en omsetningsvekst på 25 prosent i år, og nærmer oss én milliard kroner. Vi har en klar vekststrategi, sier Njål Østerhus.

Han eier ØsterHus-konsernet 50/50 sammen med broren Cato. ØsterHus Gruppen er den desidert største boligbyggeren i Rogaland. De seneste ti årene har konsernet hatt en omsetning på 10 milliarder kroner og tjent 1,3 milliarder. Det foreløpige toppåret var 2014 da omsetningen ble 1,5 milliarder kroner.

Boligmarkedet i Rogaland er ikke på noen måte friskmeldt, men Østerhus-brødrene gutser på og fortsetter å bygge boliger og hytter på spekulasjon.

I år har ØsterHus-konsernet solgt 210 boliger og 70 hytter, ifølge Njål Østerhus.

Resultatet blir rundt 70 millioner kroner før skatt, noe som tilsvarer en resultatgrad på syv prosent. Det er han godt fornøyd med i dagens marked.

- Dette er på snittet av hva de beste oppnår i gode tider. Vi liker å vinne, så selv om 2018 ikke har vært vårt beste år, er dette et år som vi er stolte av, sier han.

Bygger på «spekk»

- Vi sitter med begge hendene på rattet og presser på det vi greier. Vi jobber knallhardt med hvert salg, og har nå bare tre ferdigbygde boliger som ikke er solgt, sier Østerhus.

Strategien er fortsatt å bygge på spekulasjon.

- Vi setter ikke krav om forhåndssalg, vi bygger uansett. Vi begynner tidligst med salg når tomtene er utgravd. I gjennomsnitt har vi 50 prosent ferdigstillelse når boligene blir solgt, forklarer han.

For å oppnå salgsveksten, har selskapet valgt å justere ned prisene. Mens gjennomsnittprisene på deres boliger i Stavanger-traktene lå på rundt 35.500 pr. kvadratmeter før oljenedturen for noen år siden, ligger de nå på cirka 32.500 i gjennomsnitt.

Girer opp i 2019

ØsterHus-konsernet har nå rundt 25 prosjekter som de bygger og selger på. Konsernet har i år også økt tomtebanken ytterligere, og Njål Østerhus legger opp til en omsetningsvekst på 30 prosent i 2019.

ØsterHus Gruppen har nå nærmere 250 boliger som er besluttet oppstartet, men ikke solgt.

- Vi har en betydelig tomtebank, som gir et godt grunnlag for bidrag og stabil produksjon. Vi kontraherer for rundt 100 millioner kroner i graving totalt på hytter og boliger neste år, det forteller noe om tomtearealene og volumet vi har. Vi vil ha 200 flere boliger ute i markedet for salg neste år i forhold til i år, sier han.

Foreløpig har de lagt 120 av boligene ut for salg. Njål Østerhus regner med at det blir et tregt og krevende boligmarked i Stavanger-regionen også neste år.

- Men vi har tørt krutt. Vi har en egenkapital på 750 millioner kroner og en likviditetsreserve på 350 millioner, slik at vi har posisjonert oss til å nå neste års volum. I 2021 er omsetningsmålet vårt 2 milliarder kroner, påpeker han.

Konsernet har ansatt 20 nye medarbeidere i år, og er dermed rundt 140 ansatte.

God tro på hytter

ØsterHus-konsernet har også satset på storstilt hytteutbygging i Sirdal, som ligger halvannen times kjøring fra Stavanger.

Mens hyttesalget utgjorde 130 millioner i omsetning i 2017, havner det på et lavere volum i 2018 på grunn av få salgsklare hytter, ifølge Njål Østerhus. Han har god tro på hyttemarkedet i Sirdal.

- Vi vil doble omsetningen de neste to årene og venter en omsetning på 150-200 millioner kroner årlig i 2019 og 2020. Vi har aldri hatt så mange tomter i Sirdal og har en god posisjon. Vi vil også bygge hytter i et større prisspekter enn før – fra 3,5 millioner til 7,5 millioner - mot fem millioner kroner tidligere, understreker han.