Eiendom

Andreassen: First we take Manhattan, then Oslo?

For året som helhet vil kongeriket trolig ifølge Eika-økonom Jan L. Andreassen få en reell boligprisnedgang på 5-10 prosent.

Jan L. Andreassen - Foto: Iván Kverme/Finansavisen

Jan L. Andreassen - Foto: Iván Kverme/Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
4. januar 2019 - 15.13

- Boligprisene faller nå mange steder på kloden hvor det tidvis har vært brennhett. Sydney, London, Manhattan er ned. Det ser ut som skepsisen til å investere i dyre utleieboliger øker verden rundt, kommenterer sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen, til Hegnar.no.

En skepsis som han i 2019 mener kommer til mang en norsk by og bygd.

- Bedre enn jeg ventet

- Desember var ned, men mindre enn normalt, med bare 0,2 prosent fra måneden før. For året som helhet, ble 2018 bedre enn jeg hadde ventet både i pris og volum. Flere boliger, ble bygget, solgt og det til høyere priser enn jeg spådde, kommenterer Andreassen.

Den samlede prisvekst fra desember til desember var 2,8 prosent, målt ved Eiendomsverdis boligprisindeks. Men i gjennomsnitt var boligprisene bare opp 0,8 prosent for året.

- Boligåret avsluttes med usikre investorer som sitter på store varelagre av ganske så ordinære boliger som det ikke lønner seg å leie ut. Et stort utbud borger for en fallende tendens for boligprisene nå på nyåret, gitt at potensielle kjøpere har veldig mye å velge i, de fleste steder i Norge, sier Eika-økonomen.

Les også: Håper 2019 blir en blåkopi av 2018

Vil se store forskjeller

Stavanger, Bodø, Ålesund og Trondheim var alle ned 2,0 prosent i desember. Bergen, som har for Andreassen vært overraskende sterk i hele år, falt mer normale 0,4 prosent denne måneden.

- Oslo var sterkt, ned bare 0,2 prosent. Et tall som ser litt pussig ut, gitt at OBOS melder om en nedgang i sine Oslo-boliger denne måned på 1,7 prosent.

Samlet i 4. kvartal var boligprisene i for OBOS sine Oslo-boliger ned hele 3 prosent.

- Også i år vil vi se store forskjeller mellom byer hvor det ikke har vært så mye byggeaktivitet, og stabile priser, og de som får svakest prisutvikling - der spekulantene har vært ivrigst, påpeker Andreassen.

En fellesnevner for de svake boligmarkedene kloden rundt kan ifølge sjeføkonomen være at kombinasjonen av et svært lavt rentenivå i sentralbankene og minimale kredittpåslag er ved veis ende.  Nå som finansieringskostnader kommer markert opp, og aksjer fortoner seg billigere enn før, presses prisene på luksusboliger i de fleste himmelstrøk, mener han.

- Holder Norges Bank seg i ro – noe jeg spår - trenger ikke boligpriskorreksjonen å bli så stor her hjemme.  Bankene er fortsatt hissige på å yte boliglån. For året som helhet vil kongeriket trolig få en reell boligprisnedgang på 5-10 prosent, med en nedgang på 2-7 prosent i løpende priser, hvis lønnsoppgjøret i år blir som i fjor.

Selv har Andreassen minus tre prosent som estimat for boligprisene i kalenderåret 2019.

- Det høres dramatisk ut, men er som sagt bare krusninger i forhold til det vi ser i andre tidligere så brennhete byer verden rundt.

- Hvorvidt jeg får rett avhenger av tallene for 1. kvartal i år. Et kvartal som normalt gir en boligprisvekst på tre prosent eller mer, men som jeg spår blir ganske så flatt i 2019, avslutter Eika-økonomen. 

Les også: - Gir lav sannsynlighet for priskorreksjon