Eiendom

- Gir lav sannsynlighet for priskorreksjon

Boligprisene yppet seg fredag, og overrasket flere.

Aker Brygge i Oslo - Foto: byggarn.se / Shutterstock / NTB scanpix

Aker Brygge i Oslo - Foto: byggarn.se / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
4. januar 2019 - 12.55

- De sterke desember-tallene er gledelig og litt overraskende, kommenterer adm. dir. Terje Buraas i DNB Eiendom, ifølge en melding.

Meglerne rapporterer også om fulle hus på visninger denne uken, noe som tyder på at boligmarkedet vil starte sterkere enn antatt i 2019.
- Desember er vanligvis en måned med lav omsetning og normalt ser vi en nedgang i boligprisene på rundt én prosent. I desember 2018 sank boligprisene bare med 0,2 prosent, og korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,7 prosent.

- Men det er store regionale forskjeller, og vi må også huske at desember-tallene alltid preges av et lavt tallgrunnlag, tilføyer Buraas.  

I forkant av tallene ventet DNB Eiendom større nedgang enn normalt i desember, med en nedgang på 1-2 prosent, noe eiendomssjefen også mente stemmete godt med statistikken fra borettslag/OBOS som kom torsdag.

Les også: De gamle klementinene skal ut, og det kommer frisk frukt på bordet

Lar seg ikke overraske

Dagens boligprisstatistikk var ifølge administrerende direktør i Norges eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving som ventet.

- Desember-tallene er mer eller mindre som forventet, men lite interessante for det store bildet siden dette alltid er en relativt stille måned i boligmarkedet. 2018 har vært preget av høye omsetningsvolumer i et velfungerende boligmarked, sier han i en kommentar.

Fremover indikerer prisdrivere som rente, inntekt og boligtilbud ifølge Geving at vi får et godt balansert boligmarked med svak prisvekst i 2019.

- Prisnivået er høyt i de fleste regioner etter mange år med gjeldsdrevet prisvekst, men gode utsikter for norsk økonomi gir lav sannsynlighet for priskorreksjon.

- Det forutsetter imidlertid en stabilt høy etterspørsel etter boliger. Ved inngangen til 2019 ligger det an til et godt etterspørselstrykk i de fleste regioner, men samtidig må vi ta høyde for at etterspørselen er følsom for endringer i folks forventninger til boligmarkedet, sier sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Ser vekst på tre prosent

For landet samlet i 2019 venter Eiendom Norge ifølge administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge på pressekonferansen fredag en vekst på tre prosent, mot en vekst på 2,8 prosent i 2018.

For hovedstaden ventes en vekst på fem prosent, mot to prosent i Bergen, tre prosent i Stavanger og ned to prosent i Trondheim.