Eiendom

Håper 2019 blir en blåkopi av 2018

Ifølge sjefen for Privatmegleren er det gunstig å være både boligkjøper og boligselger.

Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
4. januar 2019 - 14.03

- Boligkjøperne våket tidligere fra desember-dvalen enn normalt. Allerede til helgen er det varslet godt besøkte visninger over hele landet. Dette betyr at meglerne får en intensiv jobbehelg med søndag som det store visningsdagen, kommenterer Grethe W. Meier til Hegnar.no, og viser til at det vanligvis er fra midten av januar at boligmarkedet våkner.

Meglerne rapporterer også om stor interesse rundt boliger som ble lagt ut allerede i romjulen, og mange privatvisninger er booket.

Boligprisene yppet seg

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste fredag at boligprisene falt 0,2 prosent i desember.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,7 prosent.

12-månedersveksten kom inn på 2,8 prosent, og steg dermed fra 2,0 prosent i november.

- Når det gjelder boligpriser i desember, ble det som forventet med en svak nedgang. For året 2018, vil jeg beskrive dette året som det beste boligåret vi har hatt i boligmarkedet de elleve årene jeg har vært i bransjen, sier Meier.

Hun håper 2019 blir en blåkopi av 2018.

- Det er både gunstig å være boligkjøper og boligselger. Gunstig for kjøper, fordi det er mange boliger å velge i og fordi man har lenger tid på å se på boliger og velge, og gunstig å være selger fordi det er mange boliger ute for salg som gjør at interessen blir større og flere kjøpere kommer på banen.

Les også: - Gir lav sannsynlighet for priskorreksjon

Spår opp tre prosent

Det perfekte boligmarked betyr ifølge sjefen for Privatmegleren høy aktivitet mer enn prissvingninger.

- Det er god aktivitet i alle markeder, fra herskapelige villaer til mindre leiligheter. For 2019 tror jeg at boligprisene vil stige i overkant av tre prosent for landet og noe over fem prosent for Oslo. Samtidig vil det være lokale svingninger som alltid, avslutter Meier til Hegnar.no.

Les også: De gamle klementinene skal ut, og det kommer frisk frukt på bordet

Lar seg ikke overraske

Dagens boligprisstatistikk var ifølge administrerende direktør i Norges eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving som ventet.

- Desember-tallene er mer eller mindre som forventet, men lite interessante for det store bildet siden dette alltid er en relativt stille måned i boligmarkedet. 2018 har vært preget av høye omsetningsvolumer i et velfungerende boligmarked, sier han i en kommentar.

Fremover indikerer prisdrivere som rente, inntekt og boligtilbud ifølge Geving at vi får et godt balansert boligmarked med svak prisvekst i 2019.