Eiendom

Gjør «hat trick»

Trofast Arctic-kunde elsker norske kjempedealer

Alle gode ting er tre for amerikansk milliardfond som nå tar et stort jafs av Bjørvika i Oslo.  

Bjørvika. Foto: Oslo S Utvikling.

Bjørvika. Foto: Oslo S Utvikling.

Artikkel av: Are  Strandli
10. januar 2019 - 15.07

Ferske tall fra Pangea Property Partners viser at utenlandske investorer sto for 39 prosent av alle eiendomstransaksjonene i Norden i 2018.

- Spesielt private equity-fond og eiendomsfond med utgangspunkt i England og USA er store, uttalte Pangea-sjef Bård Bjølgerud til Hegnar.no i september.

Et utenlandsk eiendomsfond som virkelig har gjort seg bemerket i det norske markedet for næringseiendom er New York-baserte Madison International Realty.

Med sin norske «partner in crime», meglerhuset Arctic Securities, har fondet gjort en rekke store dealer de siste seks årene.

Bjørvika

Torsdag ble det annonsert at Madison International er i ferd med å sluttføre en konsolidering av «bygulvet» i Bjørvika i Oslo, etter å ha kjøpt Sørenga, Sørengkaia og tilhørende parkeringsfasiliteter på Sørenga, samt inngått en bindende avtale om å kjøpe Munch Brygge.

I tillegg har Oslo S Utvikling (OSU) akseptert et bud på butikk-, kultur- og serveringslokalene i Barcode og nordre del av Bispevika.

«Gjennom de seks transaksjonene sikrer dermed Madison seg eierskap og kontroll over mesteparten av de kommersielt publikumsrettede lokalene i Bjørvika, Norges største urbane utviklingsområde», heter det i en pressemelding.

Dersom hele kjøpet går i boks, har Madison – gjennom det nyopprettede selskapet Oslo Bay District -  sikret seg kontroll over et utleibart areal på hele 38.000 kvadratmeter, derav 25.000 er utleid pr. nå.

Søylen-gründer Carl Erik Krefting skal stå for den kommersielle forvaltningen av eiendommene gjennom Carucel Eiendom som han eier sammen med familien.

 Milliardtransaksjoner

Bjørvika-transaksjonen blir Madison Internationals tredje investering i Norge, der alle har blitt utført med Arctic Securities som tilrettelegger og rådgiver.

I 2012 kjøpte eiendomsfondet 35 prosent av daværende Statoils nybygde hovedkontor på Fornebu utenfor Oslo for 392 millioner kroner. Senere sikret selskapet seg full kontroll over eiendommen før den i 2016 ble solgt til et investor-syndikat etablert av nettopp Arctic for 3,9 milliarder kroner.   

Året etter det første jafset av Statoil-bygget ble tatt, kjøpte Madison seg inn i en Søylen-portefølje bestående av en rekke attraktive handelseiendommer i Oslo sentrum.

- Vi ble tilbudt denne transaksjonen gjennom relasjoner etablert tidligere på året, kort tid etter at vi fullførte vår første investering i Norge som involverte Statoil-bygget i Oslo, uttalte leder for europeiske investeringer i Madison International, Derek Jacobson, til PropertyEU.

Porteføljen som lå i selskapet Promenaden Property ble solgt videre to år senere for rundt 5,3 milliarder kroner, inkludert gjeld, til Meyer Bergmann.

I løpet av svært kort tid var dermed Madison International Realty med på salget av norsk næringseiendom for rett i overkant av ni milliarder kroner.

I 2018 ble det totalt sett gjort transaksjoner for 91 milliarder kroner i Norge etter en økning på 12 prosent fra året før, ifølge Pangea Property. Danmark opplevde den nest største økningen med ni prosent.