Eiendom

Siv Jensen om gjeldsregisteret

- Mange er sårbare.

Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
25. mars 2019 - 16.21

På dagens boligmarkedskonferanse i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Selvaag Bolig trakk seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank frem nøkkelen for boligprisutviklingen fremover.

- Boligetterspørselen skal tøyles gjennom en strammere kredittregulering, sa han blant annet.

Martinsen hadde da utelukket at norske myndigheter vil gjøre endringer i boligbeskatningen «som biter». Dette kunne for eksempel ha vært innstramninger og kutt i rentefradraget.

- Vi skal skjerme boligen folk bor i, og anser ikke den som et skatteobjekt, kunne finansminister Siv Jensen berolige da hun avsluttet konferansen.

Eiendomsskatten

Av boligskattegrep «på hennes vakt» trakk Jensen frem innstramninger i beskatningen av sekundærboliger, og ikke minst kuttene i eiendomsskatten.

- Eiendomsskatten er en grunnleggende usosial skatt som rammer uavhengig av inntekt, gjentok hun.

I statsbudsjettet for 2019 ble maksimalsatsen for eiendomsskatt som kjent redusert fra 7 til 5 promille.

- I den nye regjeringsplattformen fikk Frp gjennomslag for å redusere skatten ytterligere, til 4 promille. I tillegg kommer et verdsettelsestak på 70 prosent av SSBs boligverdier, sa Jensen.

- Ris til egen bak

Tidligere på konferansen hadde Hedda Ulvness, sjef for Eie Eiendomsmegling, påpekt at det kommende gjeldsregisteret gjør det enda vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet.

Konferansier Terje Svabø videreformidlet dette til finansministeren.

- Vi har ingen oversikt over usikret gjeld i dag. Bankene skal gi gode råd, men vet ikke hva som er tatt opp av forbruksgjeld, sa Jensen, og brukte begrepet «ris til egen bak».

- Når vi ser så store reaksjoner på renteoppgang fra så lave nivåer, sier det noe om hvor sårbare mange er, avsluttet hun.

Lengst siden krigen

Jensen kunne for øvrig opplyse forsamlingen i Oslo konserthus om at hun før helgen ble den lengstsittende, borgerlige finansministeren etter 2. verdenskrig.

- Det gjelder å klore seg fast, sa Jensen, til latter fra salen.