Eiendom

Ferdig i 2027?

Grunneiere blar opp tre milliarder for Fornebubanen

Nok er nok.

Daniel Kjørberg Siraj. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.

Daniel Kjørberg Siraj. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
5. juni 2019 - 15.40

Grunneierne på Fornebu er blitt enige om å betale 2,3 milliarder kroner av den nye Fornebubanen. OBOS tar nesten halve regningen, går det frem av en pressemelding.

Totalt skal grunneierne på Fornebu og i Oslo betale over tre milliarder av banen som kan komme til å koste 16 milliarder kroner.

- Må ta ansvar

Staten har gjennom bymiljøavtalen i 2014 forpliktet seg til å ta halve regningen, mens resten skal dekkes gjennom Oslopakke 3.

- Dette er en dag vi har ventet lenge på. Det har vært en god, men krevende prosess å endelig komme til en avtale. Nå må staten ta sitt ansvar og legge pengene på bordet slik at vi får fortgang i byggingen av banen, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar.

Den inngåtte avtalen er ifølge meldingen mellom Akershus fylkeskommune på den ene siden og grunneierne på Fornebu på den andre: Aker, Telenor Eiendom, Telenor Arena, Teleplan, Bærum kommune, Selvaag, KLP, K2 Eiendom/Fornebu Hotellinvest og OBOS.

Sistnevnte skal også bidra med rundt 1,3 milliarder til sosial infrastruktur som skoler og barnehager.

Ferdig i 2027?

Etter flere forsinkelser og usikkerhet rundt finansieringen, ser det ifølge meldingen nå ut til at Fornebubanen kan stå ferdig til bruk i 2027.

Parallelt med dette vil OBOS og de andre utbyggerne sette i gang byggingen av nye attraktive boområder.

I mars 2019 vedtok kommunestyret i Bærum en plan som åpner for bygging av rundt 11 000 boliger på Fornebu.