Energi

Bak lukkede dører: Her vil Saudi-Arabia ha oljeprisen

- OPEC har vært ekstremt eksplisitte, sier analytiker.

Saudi Arabias oljeminister Ali al-Naimi. Foto: REUTERS/Faisal Al Nasser.

Saudi Arabias oljeminister Ali al-Naimi. Foto: REUTERS/Faisal Al Nasser.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
26. november 2015 - 14.27

Uken før OPECs oljeministre samles igjen melder Saudi-Arabia at landet ikke er i ferd med å reversere politikken med å åpne kranene, og prioritere eksporten på lang sikt fremfor finansielle gevinster på kort sikt, skriver Financial Times torsdag.

Samtidig sier representanter for kongedømmet bak lukkede dører at de vil stabilisere prisene mellom 60 og 80 dollar fatet.

Oppfatningen er at et slikt prisnivå vil fremme etterspørsel, men ikke oppmuntre for mye tilbudsvekst fra alternative kilder.

- De har sagt hva de mener, og ingen i verden har gått glipp av det. Prisene har falt mye mer enn de ville, og investeringskuttene er langt kraftigere enn de ventet, sier Nat Kern hos Washington DC-baserte Foreign Reports til avisen.

- OPEC ekstremt eksplisitteI oljemarkedet har fokus i løpet av dagen skiftet fra frykt for tilbudsforstyrrelser i Midtøsten til overproduksjon.

- OPEC har vært ekstremt eksplisitte på at de ikke vil kutte produksjonen i møtet med lave priser, og når Iran kommer tilbake til markedet vil de produsere 3,2 millioner fat per dag, sier sjefsanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, til Reuters.

- Lagrene bygget seg opp i hele fjor og i hele år. Lagrene er i ferd med å bli strukket, og vi begynner å gå tomme for lagerplass, legger han til.

Brent januar-olje faller 1,4 prosent til 45,51 dollar fatet, mens WTI-oljen trekker ned 0,6 prosent til 42,80 dollar fatet.