Energi

- Opec setter i gang en real berg- og dalbane

Eksperter mener amerikanske skiferoljeprodusenter legger et tak på hvor mye oljeprisene kan stige etter Opecs kuttavtale.

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
13. desember 2016 - 06.50

Oljeprisene ble mandag løftet til det høyeste nivået siden 2015, etter at elleve oljeland utenfor Opec i helgen ble enige med Opec om kutt i oljeproduksjonen. Avtalen betyr nå en total reduksjon i oljeproduksjonen på 1,76 millioner fat per dag.

Analysesjef i SEB, Bjarne Schieldrop, mener Opec vil lykkes med sin avtale i første halvdel av 2017. Han peker imidlertid på at en økning i oljeprisene som følge av kuttavtalen, deretter vil føre til en økning i antall amerikanske oljerigger, skriver Dagens Næringsliv.

- Opec setter i gang en real berg- og dalbane av oppgang og nedgang i oljeprisen, påpeker han.

Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen og seniorøkonom Marius Gonsholt Hov viser til antakelser om at Saudi-Arabia vil presse oljeprisen opp over 60 dollar per fat, og muligens helt opp til 70 dollar fatet. Økonomene tror imidlertid ikke at dette er mulig.

- Dersom oljeprisen stiger noe særlig over 60 dollar per fat, vil amerikanske skiferoljeprodusenter for fullt komme tilbake i markedet, noe som i så fall kan bidra til å bremse den videre oljeprisoppgangen, skriver de i en rapport, ifølge DN.