An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Energi

Norsk meteorolog jakter én milliard til nytt fond - snøscootere skal gjøre susen

- Vi skal finne ut hvor markedet tar feil.

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix.

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
24. mai 2017 - 15.50

Meteorologen Ivan Føre Svegaarden jakter minst én milliard kroner (120 millioner dollar) til sitt energifond Tradenrdpower AS, melder Bloomberg.

Han trenger minst 30 millioner kroner for nødvendige godkjennelser og oppsett av struktur, før markedsføring mot i hovedsak norske småinvestorer. 

Planlagt oppstart er 2. halvår 2018.

Snøscootere, skiløpere

Svegaardens utgangspunkt er at over 50 prosent av kraften som genereres i Norden kommer fra regn og snø. Nøyaktige tall på hvor mye vann som finnes i form av snø i fjellet er derfor en nøkkel i handel av elektrisitet.

Ved å undersøke snødybde fra luften og på bakkenivå, håper den tidligere offiseren og energimeteorologen hos E-CO Energi ifølge nyhetsbyrået å skaffe seg et fortrinn.

- Vi planlegger å sende ut feltekskursjoner på snøscootere og ski for å gjøre snøtester parallelt med bruk av fly. Da kan vi sammenligne våre tall fra et større område med eksisterende modeller for å se hvor markedet tar feil, og handle på den strategien, sier Svegaarden til Bloomberg på telefon fra Lillehammer.

Prisfall i fem av seks år

Nyhetsbyrået viser til at strømprisene på kraftbørsen i Oslo har falt i fem av de seks siste årene, etter at et oppsving i fornybar energi har gitt et overforsynt marked.

Minst fire fond med fokus på det nordiske kraftmarkedet har gått ut av markedet de siste tre årene, og de få som er igjen kan vise til blandede resultater.

Best går det ifølge Bloomberg med danske Nordic Power Trading, som er opp 14 prosent hittil i år (per 30/4), og går mot sitt tredje strake år med positiv avkastning.