Energi

OPEC-kutt: Analysesjef ser skifertrussel - Statoil er ubekymret

På torsdag er det OPEC-møte i Wien, og «alle» venter at det vil ende med en forlengelse av produksjonskuttene, sannsynligvis til utgangen av mars 2018. 

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Are  Strandli
22. mai 2017 - 19.12

- Vi tror at vi har alle ombord, sa Saudi Arabias energiminister Khalid al-Falih, på fredag etter et møte i Wien, ifølge Bloomberg. 

- OPEC-medlemmene og noen ikke-OPEC medlemmer, inkludert Russland, vil mest sannsynlig beslutte å opprettholde de nåværende produksjonskuttene i seks til ni måneder til, skriver sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop i en oppdatering.

- Oljelagrene vil sannsynligvis trekke ned mot normalen på slutten av 2017, skriver Schieldrop, og legger til at det vil være støttende for oljeprisene i andre halvår 2017, og sannsynligvis vil løfte Brent 1.posisjon-kontrakten til 60 dollar per fat innen utgangen av 2017.

Statoil-sjef, Eldar Sætre sier til nyhetsbyrået TDN Finans at en forlengelse av produksjonskuttene er viktige for oljemarkedet. 

- Forlengelse av produksjonskuttene vil ha svært stor betydning for markedet, og markedet har i stor grad allerede lagt til grunn at kuttene blir forlenget, sier han.

Schieldrop advarer om at produksjonskutt og økte priser kan gi skiferprodusentene i USA mer blod på tann. 

- Risikoen er imidlertid at den amerikanske skiferoljeproduksjonen blir stimulert til å vokse enda mer, og dermed sender både 2018 og 2019 i rene overskudd, skriver analysesjefen, og fortsetter:

- Det kan derfor blir stadig vanskeligere å avslutte kuttene lenger ned i gaten. Det utgjør dermed en nedsiderisiko for prisen til 2018 hvis ikke noen kutt blir beholdt gjennom 2018, samt 2019.  

En eventuell amerikansk produksjonsøkning tar imidlertid Statoil-sjefen med knusende ro.

- Det er en ganske betydelig kapasitet i USA, men på global basis er det naturlig produksjonsfall, og det er i dét bildet man må se de amerikanske ressursene. En stund vil USA i stor grad kunne møte en større del av etterspørselsveksten, men etter hvert vil det ikke være tilstrekkelig kapasitet eller ressurser til å dekke behovet, sier Sætre til TDN Finans. 

Brent-oljen omsettes i skrivende stund for 53,88 dollar pr fat.