Energi

Norges fremste eksperter er uenige om oljeprisen

Før det store oljeprisfallet i 2014 sto Trond Omdal og Jarand Rystad sammen mot pessimistene. Nå er de helt uenige om hvor oljeprisen skal.

Njord-plattformen med Normand Oceanic i forgrunnen. Foto: Thomas Sola/Statoil.

Njord-plattformen med Normand Oceanic i forgrunnen. Foto: Thomas Sola/Statoil.

Artikkel av:  Redaksjonen
5. juni 2017 - 10.43

(Finansavisen): – Åpenbart er jeg uenig med Jarand Rystad nå, sier analytiker Trond Omdal i Pareto Securities til Finansavisen. 

Før oljeprisfallet i 2014, var det Trond Omdal og adm. direktør Jarand Rystad i Rystad Energy som var landets mest profilerte oljeprisoptimister. DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus og tidligere investeringsdirektør i SEB, Lars Henrik Røren, sto på andre siden og advarte om konsekvensene av amerikansk skiferolje.

I den hete debatten, som pågikk fra 2012 til sommeren 2014, ble det til og med utvekslet noen ufinheter mellom dem som vi ikke skal gjenta her. Nå, derimot, er det Omdal og Kjus som står sammen i synet om at oljeprisen skal opp, mens Jarand Rystad er pessimisten, skriver Finansavisen. 

Til Hegnar TV i februar spådde Rystad oljepriskollaps i år av to grunner: 1. fordi OPEC ikke ville forlenge kuttene og 2. fordi amerikansk skiferolje vil vokse med 700.000 fat pr. dag fra januar til desember.

Se sendingen igjen her. 

Så, da OPEC i mai vedtok å forlenge kuttene til mars 2018, uttalte Rystad til Dagens Næringsliv at det er fare for priskollaps i 2018, og at «vi kan se en prisbunn på 20 dollar fatet i 2018».

Sprikende anslag

Til Finansavisen sier Rystad nå at Rystads Energys offsielle oljeprisanslag for 2018 er på 57 dollar fatet, men det er betinget av at OPEC vedtar å forlenge kuttene gjennom hele 2018 og 2019. Slik OPEC-avtalen er nå, tror han heller på «betydelig lavere» oljepris enn 57 dollar fatet i 2018 .

– Da kan oljeprisen kollapse, rett og slett fordi det blir altfor mye olje i markedet, sier han.

Til sammenligning har Kjus i DNB og Omdal i Pareto et oljeprisanslag på 70 dollar fatet i 2018, kun betinget av at OPEC holder seg til dagens avtale.

De ser også for seg økt skiferoljeproduksjon i USA, men gitt stabil OPEC-produksjon og stadig økende etterspørsel, så vil oljemarkedet gå fra dagens ganske balanserte nivå til et undertilbud på rundt 1,7 millioner fat pr. dag i årets siste kvartal – omtrent like mange fat som det OPEC kutter. Begge tror da at verdens oljelagre er kommet ned på mer normale nivåer.

– Her er jeg og Torbjørn Kjus ganske enige. Normaltilstanden til OPEC de seneste 40 årene har ikke vært å produsert 100 prosent. Derfor mener jeg Jarand Rystad, og andre, overvurderer faren for at OPEC-produksjonen øker til full kapasitet når kuttene utløper i mars 2018, sier Omdal til Finansavisen. 

Både Omdal og Kjus ser for seg en tilstramning i oljemarkedet gjennom hele året og at Nordsjø-oljen skal opp i 70 dollar før året er omme. Rystad ser for seg lave oljepriser ut tiåret. Først i neste tiår skal oljeprisen opp grunnet dagens investeringstørke i offshore-produksjon.