Energi

Slik går det med oljeprisen

Oljeprisene stiger mandag morgen for sjette dag på ra

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
17. juli 2017 - 07.37

Prisen på nordsjøolje er omtrent ti cent høyere per fat enn den var da Oslo Børs stengte fredag.

Brent-oljen er mandag morgen (07:37) opp 0,33 prosent til 49,07 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,26 prosent til 46,66 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 48,92 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Optimisme om at etterspørselen vil bidra til å redusere tilbudsoverskuddet, veier tyngre i markedet enn det faktum at antall aktive borerigger i USA økte i forrige uke, skriver Bloomberg News, ifølge TDN Finans. 

Ettersom etterspørselen øker og Opec-medlemmene overholder avtalen om produksjonskutt bedre, vil verdens oljelagre falle i raskere takt i andre halvår, ifølge Haitham al-Ghais, Kuwaits delegat til Opec.

Tallet på aktive oljeborerigger i USA steg med to til 765 forrige uke, rapporterte Baker Hughes fredag kveld.

Prisene holdes fortsatt nede av bekymring for at økt global oljeproduksjon vil utligne produksjonskuttene i Opec-land og andre land som medvirker til kuttavtalen.

I juni steg Opecs samlede produksjon til sitt høyete nivå for året, idet land som er unntatt fra avtalen - Nigeria og Libya - økte produksjonen, mens andre ikke levde opp til sine kuttforpliktelser.

-Det er forventning om at etterspørselen vil ta seg opp i tredje kvartal. Det er imidlertid økt risiko på tilbudssiden, spesielt fra økende amerikansk produksjon og lagre, så snart etterspørselen dempes i fjerde kvartal, sier Kim Yumi, markedsstrateg i Kiwoom Securities i Seoul, til Bloomberg.