Energi

Derfor ser vi økte strømpriser

Kina - Foto - Ap

Kina - Foto - Ap

Artikkel av: Karen Thue
1. september 2017 - 08.30
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Strømprisen i august ble høyere enn i juli. Og det er sommerværet i Kina som er hovedårsaken til prisøkningen, skriver LOS Energy i en pressemelding. 

Gjennomsnittsprisen for Sør-Norge ble 24,98 øre/kWh i engrosmarkedet (snittpris Oslo) for august, noe som er 0,35 øre høyere enn snittprisen for juli måned.Sammenliknet med gjennomsnittet for augustprisene de siste 10 årene, ligger snittet for årets augustpriser 10 prosent høyere. 

Til tross for et relativt vått sommervær med over normale nedbørsmengder i Norge, har ikke prisene på strøm gått ned.

Forklaringen finnes på den andre siden av globusen: Kullprisene er på vei opp i Asia, hovedsakelig drevet frem av ubalanser i Kina. Dette påvirker det europeiske prisnivået, som igjen påvirker det nordiske prisnivået.

Ubalansene i Kina har to viktige årsaker: Flom og hetebølger.

Kina opplevde en storflom i sommer, og de store demningene tettet straks lukene for å begrense flomskader. Dermed ble det full stans i vannkraftproduksjonen, også i anlegget «De tre kløfter», som står for 9 prosent av vannkraftproduksjonen i Kina. Det omdiskuterte anlegget hindret en flom-katastrofe, men tapet av vannkraft måtte erstattes med kullkraft.

Samtidig som flommen herjet, oppsto det en hetebølge i Kina, og kjølebehovet ble dekket av kullkraftverkene. Og når kineserne skrur på kjøleanleggene for fullt, ender sommeren her hjemme som en nordisk vinter – med årets høyeste kraftproduksjon.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.