Energi

Fikk du også den omstridte SMS-en fra Ap?

Arbeiderpartiet sendte søndag tekstmelding til 500.000 velgere med oppfordring om å stemme på partiet. Flere er kritiske til framgangsmåten.

Jonas Gahr Støre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Jonas Gahr Støre. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
10. september 2017 - 15.09

– Dette er en engangssak som vi gjør i områder hvor vi normalt har hatt god oppslutning. Overfor dem som synes dette har vært en belastning, så beklager jeg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til pressen etter å ha avlagt stemme ved Svendstuen skole i Oslo søndag.

Det er første gang Arbeiderpartiet sender en slik gruppe-SMS i valgkampen. På Facebook og ellers er det tydelig at framgangsmåten ikke er like populær hos alle.

Halv million

Tekstmeldingen ble sendt fra Ap sentralt og nådde rundt 500.000 velgere. Mottakere ble valgt ut basert på ulike kriterier, først og fremst bostedsadresse og alder.

– Vi ønsker å nå bredt ut med vår politikk og mobilisere flest mulig velgere, sier kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i Arbeiderpartiet til NTB.

Langerud sier SMS-stuntet var planlagt lang tid i forveien og ikke kommer som et resultat av sviktende målinger. Selskapet Iper Direkte har bistått Ap i kampanjen.

Ikke ulovlig

Tekstmeldingen fra Ap hadde følgende budskap: «Hei. Stortingsvalget blir jevnt. Du avgjør om Frp og Høyre fortsetter i regjering. Vil du ha et skifte? Skole og eldre fremfor skattekutt? Stem Arbeiderpartiet!»

I henhold til markedsføringsloven er det forbudt innen næringsvirksomhet å rette markedsføringshenvendelser til personer uten samtykke ved elektroniske kommunikasjonsmetoder. Men Aps henvendelse er ikke ulovlig, ifølge Forbrukerombudet.

– Politiske budskap som dette omfattes ikke av den bestemmelsen vi har i lovverket. Loven regulerer rett og slett ikke budskap fra politiske partier, sier juridisk direktør i Forbrukerombudet Frode Elton Haug til VG