Energi

Kjøper oljeandeler på britisk sokkel for ti milliarder kroner

Lavere kostnader, lavere skatter og mindre konkurranse er trekkplasteret når HitecVision kjøper britiske oljefelt for ti milliarder kroner. 

Artikkel av: Martine Holøien
13. september 2017 - 10.27

Verus Petroleum eies av HitecVision og selskapet planlegger store investeringer på britisk sokkel. Oljeselskapet inngikk mandag ettermiddag en kontrakt om kjøp av 34 prosent av oljefeltet Wytch Farm for 1,6 milliarder kroner, skriver DN.

– I våre planer ligger det investeringer for ti milliarder kroner frem til 2021, sier seniorpartner Gunnar Halvorsen i HitecVision til DN. 

Britiske Verus Petroleum er et av ti oljeselskaper som HitecVision har investert i. Hittil har satsningen på olje gitt gevinster på rundt fem milliarder kroner.

– Konkurransen er mindre på britisk sokkel. Store selskaper er mindre interessert i britisk sokkel som ikke kan lokke med et Johan Sverdrup, sier Halvorsen til avisen.

Kostnadene har samtidig blitt redusert kraftigere enn på norsk sokkel.

– Anslag viser at kostnadene er kuttet med rundt 40 til 45 prosent på britisk sokkel siden 2014, sier Bertel Ånestad, investeringsdirektør i HitecVision til DN.

Britiske politikere har også redusert skatten til 40 prosent for å stimulere aktiviteten. I Norge er skatten 78 prosent.