Energi

- Permian kan være en boble

- Revansjens time vil komme, sier TGS-sjefen.

Kristian Johansen. Foto: Finansavisen.

Kristian Johansen. Foto: Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
13. september 2017 - 14.10

Hegnar.no sendte i dag LIVE fra Paretos olje- og offshorekonferanse.

TGS-sjef Kristian Johansen var blant de mange som la turen innom studio.

- Må konsolidere

Han sto fast på sitt budskap om at det er for mange aktører i seismikksektoren.

- Analysen er enkelt. Oljeselskapene har kuttet investeringene med 60 prosent på to år, og vi er det samme antall aktører i bransjen. Det er klart at vi må ha en viss form for konsolidering hvis vi skal tilbake til lønnsomhet på historisk nivå, og vi har en lang vei å gå, sa Johansen.

Selv har TGS kuttet sine kostnader med rundt 40 prosent.

- Det har vært veldig viktig. Vi har også vært motsykliske, og benyttet oss av nedturen til å kjøpe fra mindre aktører som har måtte finansiere seg ved å selge databiblioteker - som Dolphin, Polarcus og MultiClient Geophysical, fortalte han.

- Revansjen kommer

Johansen legger ikke skjul på at dagens marginer er små og prispresset stort.

- Det er mange der ute som sitter med mange data de skal selge til oljeselskapene. Det er de som sitter med makten, og på kort sikt er det tøft når de skrur ekstra på den bryteren. På sikt tror vi markedet vil komme tilbake. Det vil ta tid, men revansjens time vil komme, sa TGS-sjefen.

Han gjorde det klart at selskapet planlegger for oljepriser på dagens nivåer, og iallfall «ikke mye høyere».

- Vi ser at det bygges opp lager, og tror tilbudssiden mot slutten i år sannsynligvis vil overstige verdens etterspørsel, og danne et visst tak på oljeprisen inn i 2018, sa Johansen.

- Må kjøpe et lodd

Selskapet hans skyter om dagen seismikk i værharde områder, som øst for Canada og i Norskehavet.

- Det er relativt værharde områder, så vi må skyte veldig mye om sommeren for å få den riktige datamengden. Her vil aktiviteten være høy i hele 3. kvartal. På 3D multiklient er vi nå størst, og har vel 1/3 av markedet hvis du ser i forhold til investeringskapasitet. 7-8 av våre båter jobber med dette nå, fortalte Johansen.

Onshore synes TGS-sjefen det fortsatt ser uvisst ut.

- Om fem år kan det hende vi ser tilbake, og snakker om Permian som en boble. Men hvis Permian leverer, er det farlig ikke å være med. Så vi velger å kjøpe et lodd i lotteriet, og har investert litt her det siste halvåret, sa han.

På spørsmål om hvordan TGS klarer å tjene penger i disse dager, svarer Johansen at selskapet har truffet med sin forretningsmodell som går ut på ikke å eie båter, men å leie dem når de trengs.

- Ekstremt behov

- Det er vanskelig å spå når det snur, men jeg blir mer overbevist for hver dag at når det snur så snur det veldig raskt. I tre år på rad har ett fat ny olje kommet til for hvert 10. fat som produseres, og det er dramatisk. Før eller siden vil det bli et ekstremt behov for ny leteaktivitet. 2018 blir et tøft år for vår bransje, men kanskje oppgangen kan komme i 2019 og 2020, sa Johansen.

Se opptaket av hele direktesendingen fra konferansen