Energi

Oljeprisene faller

Hva skjer med «the fragile five»?

Alexander Novak og Khalid Al-Falih. (AP Photo/Ronald Zak, File)

Alexander Novak og Khalid Al-Falih. (AP Photo/Ronald Zak, File)

Artikkel av: Odd Steinar Parr
19. oktober 2017 - 10.24

Oljeprisene går tilbake torsdag formiddag.

Brent desember-olje faller 1,2 prosent til 57,48 dollar fatet, mens WTI-oljen står i minus 1,1 prosent til 51,45 dollar fatet.

USA produserer mindre

Utviklingen skjer i kjølvannet av gårsdagens lagertall fra amerikanske energimyndigheter.

Disse viste et større trekk enn ventet i råolje i forrige uke, og i tillegg falt oljeproduksjonen 11 prosent fra uken før, til 8,4 millioner fat per dag.

Produksjonen er den laveste siden juni 2014, ettersom produksjon måtte stenges ned grunnet orkanen Nate.

- Geopolitikken tilbake

Samtidig peker analytikere overfor Reuters på utfordringer i form av politisk uro i både Midtøsten og Sør-Amerika.

- Geopolitisk risiko er tilbake i oljemarkedet. (...) Som en følge har vi høynet vår Brent-prognose for 4. kvartal 2017 fra 45 til 52 dollar fatet, skriver den nederlandske banken torsdag.

Amerikanske Citi påpeker ifølge nyhetsbyrået at «the fragile five» - Iran, Irak, Libya, Nigeria og Venezuela - fortsatt har et potensial for tilbudsforstyrrelser.

Banken viser til irakiske regjeringsstyrkers inntog i kurdiske Kirkuk, og at det ulmer mellom USA og Iran etter at USAs president Donald Trump i forrige uke nektet å sertifisere Irans etterlevelse av atomavtalen.

Kongressen har ifølge Reuters nå 60 dager på seg til å gjøre vedtak om ytterligere tiltak mot Teheran.

- OPEC er desperate

Videre øyner analytikere ytterligere innstramninger på tilbudssiden. Forventningen er at den OPEC/Russland-regisserte kuttavtalen forlenges utover mars neste år.

- OPEC er desperate etter å bringe markedet i likevekt, og ta ned så mye som mulig av de overfylte lagrene. (...) Jeg forventer at OPEC og Russland enes om en ytterligere ni måneders forlengelse av avtalen om produksjonskutt, sier aksje- og derivatrådgiver Shane Chanel i ASR Wealth Advisers til nyhetsbyrået.