Energi

Dos Santos-datter får sparken fra Angolas oljeselskap

Isabel dos Santos, milliardærdatteren til Angolas nylig avgåtte president, har fått sparken som styreleder i det statlige oljeselskapet Sonangol.

Jose Eduardo Dos Santos. (Wang Zhao/Pool Photo via AP, File)

Jose Eduardo Dos Santos. (Wang Zhao/Pool Photo via AP, File)

Artikkel av: NTB
16. november 2017 - 14.03

Det opplyser regjeringen til Joao Lourenco, som tok over som president i september etter at Jose Eduardo dos Santos hadde styrt Angola i nesten 38 år.

Utskiftingen i toppledelsen i det statlige oljeselskapet er et ledd i 63 år gamle Lourencos forsøk på å befeste sin stilling som fersk president. Under valgkampen lovet den tidligere forsvarsministeren å distansere seg selv fra sin svært mektige forgjenger. Lourenco var kandidat for regjeringspartiet, som fortsatt ledes av Dos Santos.

Dos Santos utnevnte i juni i fjor sin 44 år gamle datter Isabel til å lede Sonangol.

Angola er etter Nigeria Afrikas nest største oljeprodusent. Statoil etablerte seg i Angola allerede for 25 år siden, og landet er Norges viktigste handelspartner på kontinentet.

Isabel dos Santos har en anslått personlig formue på rundt 27 milliarder kroner og er den rikeste kvinnen i Afrika, ifølge magasinet Forbes. Hun kontrollerer også Angolas største mobiloperatør og har eierandeler i portugisiske medier og banksektoren.

Kritikere mener faren har bidratt til å skaffe dos Santos den enorme rikdommen. Hun fikk kallenavnet «prinsessen» i det oljerike landet der over 70 prosent av befolkningen lever i dyp fattigdom.

(©NTB)