Energi

Slik går oljeprisen

Oljeprisene har falt noe tilbake siden stengetid på Oslo Børs mandag.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
14. november 2017 - 08.28

Mandagens økte etterspørselsprognose fra Opec bidrar til å dempe prisnedgangen, mens utsikter til høyere produksjon i USA trekker i motsatt retning, ifølge TDN Finans. 

Brent-oljen er tirsdag morgen ned 0,34 prosent til 62,85 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,28 prosent til 56,55 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 63,60 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy (EIA) oppjusterte sine produksjonsprognoser for skiferoljeproduksjonen i USA mandag kveld, der det ventes at produksjonen i USA vil stige for tolvte måned på rad i desember, med 80.000 fat per dag til 6,174 millioner fat per dag fra måneden før.

-Prisene ser ut til å trenge en pause eller en tilbakegang, sier markedsstrateg Greg McKenna i AxiTrader til Reuters.

I sin årsrapport for 2017 skriver det internasjonale energibyrået (IEA) tirsdag at amerikansk oljeproduksjon vil stå for 80 prosent av økningen i det globale oljetilbudet i 2025.

Oljeprisen har den siste tiden styrket seg på tegn til at Opec og deres allierte vil forlenge den nåværende produksjonskuttavtalen. I tillegg har prisene blitt støttet av politisk uro i Midtøsten.

Opec la frem månedsrapport mandag, hvor blant annet etterspørselsestimatene for 2017 og 2018 ble oppjustert, mens ventet tilbud utenfor Opec ble nedjustert. Analytikere mener at prognosene fra Opec er støttende for oljeprisen.

-Pausen i markedet reflekterer en «vent og se»-holdning for videre utvikling i Midtøsten og Saudi-Arabia. Noe av den seneste prisøkningen har vært føre var, noe som har bygget en risikopremie i markedet. Opecs økte etterspørselsprognoser og kommentarer rundt behovet for videre kutt er støttende, sier analytiker Ric Spooner i CMC Markets til Bloomberg News.