Energi

Slik går oljeprisen

Oljeprisen går mot sin første ukentlige nedgang siden oktober.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
17. november 2017 - 08.31

Oljeprisen går mot nedgang etter at Det internasjonale energibyrået (IEA) nedjusterte etterspørselsprognoser samtidig som amerikansk oljeproduksjon fortsetter å stige, ifølge TDN Finans.

Brent-oljen er fredag morgen opp 0,13 prosent til 63,60 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,19 prosent til 56,85 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 61,60 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.

Tirsdag nedjusterte IEA anslagene for den globale etterspørselsveksten i 2017 og 2018, samtidig som de tror en mildere vinter enn normalt vil bremse etterspørselen. 

Oljeprisen har den siste uken falt noe tilbake etter en sterk foregående uke, da prisene styrket seg på tegn til at Opec og deres allierte vil forlenge den nåværende produksjonskuttavtalen.

- Det er et godt tidspunkt for markedet å ta en pause, med tanke på det kommende Opec-møtet. Mumlingen rundt Russlands motvilje til å forlenge den nåværende avtalen har gitt noe svakere sentiment. Avtalen vil bli forlenget, spørsmålet er hvor lenge, sier analytiker Daniel Hynes i Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg News. 

Energiministeren i Saudi-Arabia, Khalid al-Falih, uttalte torsdag at oljelagrene vil ligge over det som er ønskelig for Opec ved utgangen av den nåværende avtalen i mars, og understrekte at dette vil bety nye kutt. 

Oljemarkedet ser nå mot Baker Hughes ukentlige riggtelling til i kveld. 

- Kveldens riggtelling vil gi en ny oppdatering på det kortsiktige tilbudsbildet i USA, sier sjef for Asia-handel Stephen Innes i meglerhuset OANDA til Reuters.