Energi

Slik går oljeprisen

Oljeprisen er noe opp siden børsslutt fredag etter uttalelser fra Saudi-Arabia. Samtidig er markedet avventende før Opec-møtet neste uke.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
20. november 2017 - 08.41

Mange venter at Opec og deres allierte vil annonsere forlengelsen av den nåværende produksjonskuttavtalen ved neste møte 30. november, ifølge TDN Finans.

Den saudiarabiske energiministeren Khalid Al-Falih uttalte ifølge Bloomberg at han er sikker på at Russland vil ta del i en forlengelse av kuttavtalen, og at Opec vil sikre en gradvis exit-strategi for å forhindre et tilbudsoverheng i markedet.

I tillegg uttalte han at det er lite sannsynlig at oljelagrene vil gå ned til femårs gjennomsnittsnivåer innen den nåværende avtalen utgår i slutten av mars.

- Man venter på utviklingen i tilbudsavtalen. I alle fall deler av den seneste prisøkningen er basert på posisjonering for at avtalen blir forlenget. Risikoen er størst på nedsiden siden det har vært en stor prisøkning, sier analytiker Ric Spooner i CMC Markets til Bloomberg News.

Samtidig som prisene har steget har antallet short-posisjoner økt. Ifølge Bloomberg økte antallet short-posisjoner med 8,7 prosent i uken som endte 14 november, mens long-posisjonene falt med 0,1 prosent.

Baker Hughes riggtelling viste fredag at antallet amerikanske oljerigger var uendret på 738 rigger i uken som endte 17. november.