Energi

Spår en knallhard vinter i supply

- Enda verre enn i fjor, tror senioranalytiker Inger Louise Molvær. Det sier litt.

Inger Louise Molvær. Foto: HegnarTV.

Inger Louise Molvær. Foto: HegnarTV.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
14. november 2017 - 15.30

Senioranalytiker Inger Louise Molvær i Westshore Shipbrokers la på HegnarTV i går frem sine prognoser for rigg- og supplymarkedet fremover.

- Knallhard vinter

Hun spådde en knallhard vinter.

- Vi er på vei inn i en særlig tøff vinter i Nordsjøen. Faktisk har det vært tøft i en måned allerede, og jeg tror denne vinteren på sitt verste vil bli enda verre enn sist vinter. Det er litt av en påstand, gitt hvor stillestående markedet ble i fjor. Vi så veldig, veldig få forespørsler etter ankerhåndteringsfartøy (AHTS) i spotmarkedet - som følge av et antall rigger som slapp opp for jobber og ble satt i opplag over vinteren, sa Molvær.

Denne vinteren begynner nå å ligne på forrige.

- Vi ser at mange rigger går av kontrakt, etter fullførte borekampanjer. Dette skyldes delvis at flere av sommerens borekampanjer var korte, én eller to brønner. Disse blir nå avsluttet, og riggene blir tatt til land og går i opplag. Det betyr i bunn og grunn at hvis det ikke er rigger ute og borer, trengs det heller ikke AHTS-er for å flytte riggene til neste destinasjon, fortsatte analytikeren.

- Bedring til våren

Programleder Stein Ove Haugen lurte så på om investorene som nå kjøper nye og brukte rigger for milliardsummer gjør det rette - hvis markedet forverrer seg.

- At riggene blir tatt til land betyr ikke nødvendigvis at de blir liggende der. Vi tror at flere riggselskaper vil starte opp igjen neste vår/sommer. Ser vi på Nordsjøen spesifikt, vil mange nye kampanjer starte opp i løpet av denne perioden for mange av operatørene på norsk og britisk sokkel. Vi ser fortsatt en ganske anstendig anbudsaktivitet for nye borerigger, svarte Molvær.

- Ja, denne vinteren blir spesielt tøff, men vi venter å se en slags gjeninnhenting når vi kommer til våren og sommeren neste år, la hun til.

Se sendingen i opptak her.