Energi

USA-oljen har ikke vært høyere på to år

Tenk hvis OPEC-møtet sporer av?

Khalid Al-Falih og Mohammad Sanusi Barkindo. (AP Photo/Ronald Zak)

Khalid Al-Falih og Mohammad Sanusi Barkindo. (AP Photo/Ronald Zak)

Artikkel av: Odd Steinar Parr
24. november 2017 - 08.20

WTI-oljen har fredag morgen vært oppe i sine høyeste nivåer på to år.

Stengningen av den store Keystone-rørledningen har strammet til det nord-amerikanske markedet, melder Reuters.

Samtidig er handelen ventet å være tynn, grunnet Thanksgiving-feiringen.

Nærmer seg OPEC-møte

WTI-oljen stiger 0,7 prosent til 58,43 dollar fatet, og har i løpet av morgenen vært oppe i 58,58 dollar fatet - nivåer som ikke er sett siden 1. juli 2015.

Brent-oljen faller 0,1 prosent til 63,46 dollar fatet.

Keystone-stengningen har tatt 590.000 fat per dag ut av markedet etter en lekkasje i forrige uke, og tradere opplyser til nyhetsbyrået at dette har bidratt til å redusere lagrene i Cushing, Oklahoma.

Samtidig nærmer det seg OPEC-møte i Wien. Forventningene før torsdagens seanse er at den OPEC-regisserte kuttavtalen på 1,8 millioner fat per dag forlenges ut 2018.

Gjeldende avtale løper ut 31. mars 2018.

- Tenk hvis det sporer av

- Agendaen er kjent, og det er bare et tre timers møte. Det antyder en bred konsensus er bygget opp, og at møtet egentlig bare er en formalitet for å enes om den Saudi-favoriserte forlengelsen, sier sjefstrateg Greg McKenna hos futures-meglerhuset AxiTrader til Reuters.

- Men tenk deg om all spenningen i Midtøsten, mellom Saudi-Arabia og Iran og mellom andre gulfstater og Qatar, på en eller annen måte får møtet til å spore av. Det er en mulighet med lav sannsynlighet, men høy virkning, legger han til.

Men generelt mener analytikere at de fundamentale kreftene i markedet er i balanse, og til støtte for oljeprisene.

- Det fundamentale i oljemarkedet er i bedring, med en global etterspørselsvekst på robuste ca. 1,7 prosent i år (og 1,5 prosent i 2018, mot 1,3 prosent i år), skriver investeringsbanken Jefferies ifølge nyhetsbyrået.