Energi

Pålegg etter gasslekkasje i Nordsjøen

Petroleumstilsynet varsler pålegg mot den franske operatøren Engie etter et kondensat-utslipp på Gjøa-feltet i Nordsjøen i fjor sommer.

Gjøa-feltet. Foto hentet fra selskapets hjemmeside.

Gjøa-feltet. Foto hentet fra selskapets hjemmeside.

Artikkel av: NTB
9. januar 2018 - 16.47

Tilsynet har gransket hendelsen der 19 ansatte måtte evakueres fra Gjøa-anlegget 21. juni i fjor. En gasslekkasje i en prosessmodul førte til full alarm, nedstengning av anlegget og full mønstring av de 49 ansatte.

Lekkasjen oppsto klokka 20.01 om kvelden og var stengt en halv time senere. Kondensatet ble ikke antent på noe vis og ingen personer kom til skade.

– I vår gransking av hendelsen har vi funnet at Engie har hatt manglende vedlikehold på nødavstengingsventiler med tilhørende aktuatorer. Problemene har vært kjent over lengre tid, men ble ikke utbedret, skriver Petroleumstilsynet i en kunngjøring.

Tilsynet presiserer at «et varsel om pålegg» er et ledd i prosessen som kan ende med at en aktør faktisk ilegges et pålegg etter en hendelse. Et pålegg er et sterkt forebyggende virkemiddel som er juridisk bindende for mottakeren.

Gjøafeltet ligger i Nordsjøen, om lag 65 kilometer sørvest for Florø. Feltet startet produksjonen i 2010.

(©NTB)